Zdravje > Aktualno
6286 ogledov

Ne nasedajte oglasom: "Smo ga naročili, niti slučajno ni tako, kot piše"

Poštni nabiralnik Shutterstock
Uporaba takšnih pripomočkov je lahko škodljiva in dodatno okvari ostanke sluha.

V teh dneh so ljudje po Sloveniji v poštne nabiralnike znova prejeli oglasna sporočila o "inteligentnem ojačevalcu sluha." Na Zvezi društev gluhih in naglušnih opozarjajo, da gre za zavajanje, zato jim ne nasedajte. 

"Smo ga naročili, niti slučajno ni tako, kot piše," je že pred časom ugotovila Meta. Izkušnjo z nakupom enega od tovrstnih medicinskih pripomočkov je opisala na spletnem forumu Med.Over.net, kjer je opozorila, da gre za stran vržen denar. "Če želiš reklamirati, te naslovijo na tujce, ki so prodajalci tega aparata. Nikakor jih ne moreš kontaktirati preko telefona, le preko maila, tisti svetovalci, ki se javijo ob naročilu pa te na hitro odslovijo. Vsekakor odsvetujem. Škoda denarja. Tudi prijateljeva mati je grozno zlovoljna, zaradi stran vrženega denarja," je še zapisala.

Oglas podprt z lažnimi raziskavami

Da gre za zavajanje, v teh dneh opozarjajio tudi na Zvezi duštev gluhih in naglušnih Slovenije. Po njihovem je oglas podprt z lažnimi raziskavami, medicinsko nepreverjeni pripomočki in ojačevalci zvoka pa so še lahko škodljivi.  V oglasu je neresnično navedeno, da lahko inteligentni ojačevalec sluha stoodstotno povrne slušne sposobnosti, učinkovito prepreči izgubo sluha in tudi resne, dolgotrajne težave s sluhom.

Takšni pripomočki so zelo škodljivi

Pri okvari sluha je treba k specialistu, ki postavi diagnozo, na osnovi kateri se odloči za način zdravljenja in rehabilitacijo. Prav tako je uporaba individualnih neprilagojenih pripomočkov za krepitev zvoka iz okolice lahko škodljiva in dodatno okvari ostanke sluha.

V zvezi ob tem opozarjajo tudi na neposredno škodljivost oglasa, saj bi lahko njegova vsebina osebo, ki slabše sliši in nujno potrebuje zdravniško pomoč ali celo operacijo, zavedla, da bi to opustil.

Na zvezi gluhih in naglušnih zato vse prejemnike tovrstnih oglasnih sporočil opozarjajo, naj ne nasedajo oglasom za reševanje težav s sluhom s cenenimi slušnimi aparati ali različnimi pripravki. V Sloveniji je namreč za vsako zavarovano osebo zagotovljena pridobitev standardnega slušnega aparata brezplačna, so še zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Saliktarra
    Saliktarra 01:01 18.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • bebo2 20:07 17.julij 2019.

    Naivneži naj kar stran mečejo svoj denar...

  • Snežinko 13:22 17.julij 2019.

    Vedno so bili in vedno bodo naivneži, ki verjamejo takim zgodbicam. Kdorkoli vsaj malce premisli, pa hitro ugotovi, da bi, če bi bilo to res, vsi proizvjalci dragih aparatov idioti, samo ta trgovina (oziroma ta "doktor") je pameten. Malce sumljivo, kajne?