Zdravje > Aktualno
75 ogledov

Ne prepovedi, raje nove priložnosti

seznam novoletne zaobljube spisek Shutterstock
Specializantka psihoanalitične psihoterapije Eva Kokol svetuje, kako določiti novoletne zaobljube in kako se jih nato tudi držati.

"Že od nekdaj je prehod novega leta simboliziral preporod in vstop v nekaj novega. Je čas, ko se poslavljamo od starega in želimo začeti z novim," opisuje specializantka psihoanalitične psihoterapije Eva Kokol.

Pravi, da se v tem času pogosto ozremo nazaj na iztekajoče se leto. Če ni v skladu z našimi pričakovanji, začnemo razmišljati, kaj bi želeli spremeniti v naslednjem letu: "Tako se začnejo ustvarjati novoletne zaobljube, ki določajo, kaj lahko v prihajajočem letu spremenimo, da bo življenje lepše in boljše."

Fitnes | Avtor: Profimedias Profimedias
"S polno evforije in novega zagona si veliko ljudi v tem času postavi novoletne zaobljube, ki bi jih „pač morali“ izpolniti," pravi Eva in dodaja, da niso novoletne zaobljube nič druga kot postavljanje ciljev. Postavitev ciljev pa je po njenih besedah nekakšen pogoj, če želi človek napredovati: "Cilje imamo vsi, pa če se jih zavedamo ali pa ne. Posameznik je nezavedno voden od vzorcev, ki si jih je skozi življenje priučil." 

Drži se jih le peščica

Na žalost se novoletnih zaobljub drži samo deset odstotkov ljudi: "Težko je prekiniti nenehen krog kompulzivnega ponavljanja vzorcev, ki so utrjeni v nas. Za doseganje zadanih obljub jih je potrebno pogledati pobližje. Pomembno je, da vidite širši kontekst postavljanja novega cilja."

Eva svetuje, da dobro preučite vzorec vašega vedenja, ki ga želite spremeniti. Vprašajte se, kaj se skriva v njem, kakšno lagodje vam prinaša, kako vam koristi in kako vam škoduje. Od kje ste se ga priučili, kakšna življenjska vizija se odraža v njem in tako dalje. 

"Ljudje živimo po načelu ugodja, zato je vsakršen korak iz te cone udobja izjemno težek. Slej ko prej se posameznik znajde v istem krogu ponavljanja starih navad, ki prinašajo ugodje," pojasnjuje Eva. Večina posameznikov tako vidi samo trenutni občutek zadovoljstva, ne zaveda pa se dolgoročnih posledic določenega vedenja. Svetuje, da vedno gledamo širšo sliko in se vprašamo po svoji življenjski viziji. Kje se vidimo naslednje leto v tem času, kako čez tri leta ... "In ko nam je jasno, kje želimo biti čez leto ali dve, lahko oblikujemo male korake na poti do tja," pravi.

Najpogostejše napake, ki jih delamo, so po njenih izkušnjah te, ko se osredotočamo na vse ali nič. Vsak cilj pa je sestavljen iz mnogih malih korakov, ki se dosegajo etapno: "Ko nam je širša slika jasna, se lahko ob vsakem malem koraku vprašamo, ali me ta odločitev danes vodi do vizije, ki sem si jo zastavil."

Kajenje v avtu | Avtor: Profimedias Profimedias
Ne postavljajte si ultimatov

Eva ugotavlja, da nas prepovedi, določila in ultimati odvračajo od izpolnitve novoletnih zaobljub. Svetuje, da si zastavite svojo življenjsko vizijo, ki si jo resnično želite in vas bo notranje motivirala. "Uspešnost se kaže v tem, da si upamo tvegati, da si dovolimo tudi potrpeti in ne živeti samo za trenutek zadovoljstva, ki nas v širši sliki pelje v pogubo. Naj vas vaši majhni koraki ponesejo tja, kamor želite. Vztrajnost in potrpežljivost sta ključ do uspeha," meni. 

"Izkoristite prehod in pustite staro za seboj. Vzemite si čas zase, poglejte vsa dejanja in odločitve, ki ste jih sprejeli. Zazrite se v rezultat, ki je sedaj vaše življenje. To je odraz vaše življenjske vizije," pravi Eva. Če vam ni všeč, spremenite vašo širšo sliko sebe in ji sledite. Potem bodite zvesti sebi in svoji življenjski viziji.

"Naj bo vaše novo vodilo, da boste vsak nov dan najboljša različica sebe. Ne dajajte si novih prepovedi, dajte si nove priložnosti," je zaključila.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.