Zdravje > Aktualno
155 ogledov

Negativna plat kreme za sončenje

sončenje Shutterstock
Če je krema za sončenje bistvenega pomena za zaščito pred kožnim rakom, nova raziskava pokazala njeno slabo stran.

Sončna svetloba ima mnogo ugodnih učinkov na telo in dušo – izboljša počutje, vitamin D pa je nepogrešljiv pri izgradnji kosti. Sončni žarki v preveliki količini pa imajo tudi mnoge zahrbtne posledice, zato je ustrezna zaščita pred soncem nujna.

Poleg zaščitnih sončnih očal ter oblačil in pokrival, strokovnjaki svetujejo uporabo zaščitnih sredstev oziroma krem za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. 

Če je torej krema za sončenje bistvenega pomena za zaščito pred kožnim rakom, nova raziskava kaže, da ob tem povzroča pomanjkanje vitamina D.

sončenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vitamin D je pomemben za zdravje kosti, saj pomaga absorbirati kalcij. Pomaga pri delovanju živcev in mišic, ter krepi imunski sistem.

Zdaleč najboljši vir vitamina D je izpostavljenost sončnim žarkom, vitamin se namreč pod vplivom UV žarkov sintetizira v v koži,  v aktivno obliko vitamina D -3. 

Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so ob raziskavi že obstoječih kliničničnih študij o pomanjkanju vitamina D ugotovili, da se z zaščito pred soncem, pri kateri uporabljamo kreme z zaščitnim faktorjem SPF 15 ali več,  proizvodnja vitamina D zmanjša za 99 odstotkov.

Dve uri brez kreme

Strokovnjaki zato priporočajo, da dve uri na teden preživimo na soncu, ne da bi se ob tem namazali s kremo. Takšna količina sončne svetlobe ne bo povečalo tveganje za nastanek kožnega raka, telo pa bo ohranila optimalno količino vitamina D, piše v raziskavi, objavljeni v reviji ameriškega združenja osteopatov "The Journal of American Osteopathic Association."

Pomanjkanje vitamina D

Prenizek nivo vitamina D pri odraslih vodi do razgradnje kosti. Lahko pride celo do spontanih zlomov kosti. Pomanjkanje prispeva tudi k nastanku osteoporoze v starosti. Zaradi pomanjkanja vitamina D lahko pride tudi do slabše absorbcije kalcija

Le malo živil vsebuje vitamin D v omembe vredni količini. To so mastne ribe, ribje olje, jetra ter jajčni rumenjak. Rastlinska živila vsebujejo zelo majhne količine tega vitamina. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • gogi3 13:23 06.maj 2017.

    Ne zavajajte ljudi! Med poletjem je že 5 minut na soncu dovolj za dnevno količino vitamina D.