Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Nelegalna desetina tobaka

Tobak Mobilna Carina Murska Sobota
Kar deset dostotkov tobaka, ki ga pokadijo slovenski kadilci, je nelegalnega. Večina tega nelegalnega tobaka prihaja iz balkanskih držav.

“Na slovenskem trgu je povprečno deset odstotkov nelegalnega drobno rezanega tobaka.  Od tega več na severovzhodu države,” ugotavlja raziskava, ki so jo naredili v raziskovalni hiši Ipsos. Na območju Velenja je višja in se giba okoli 12 odstotkov, v Novem mestu pa je nelegalnega tobaka skoraj pol manj,  to je 6, 6 odstotkov.  

Raziskava je še pokazala, da do največje rabe nelegalnega tobaka prihaja v socialno šibkejših okoljih. Cena nelegalnega drobno rezanega tobaka je namreč trikrat nižja od legalnega. Pri tem je v Velenju in v Novem mestu nezaposlenost ena izmed najvišjih v Sloveniji.

Kupijo ga v tujini 

“Kar 42 odstotkov nelegalnega drobno rezanega tobaka uporabniki nabavijo v tujini. Od tega kar skoraj 80 odstotkov na območju Hrvašake, Bosne in Hercegovine ter Srbije,” so še ugotovili strokovnjaki v raziskavi.

Na težavo je opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), s tem ko je 31. maj letos razglasila za dan boja proti nelegalni trgovini s tobakom. Nelegalna trgovina s tobakom in cigareti pomeni predvsem zdravstveno tveganje, saj je nezakonit trg nereguliran in tako izven zdravstvenega nadzora. 

Pri nelegalni trgovini s tobakom in cigareti  prihaja tudi do velikega finančnega izpada zaradi nepobranih davkov. Raziskava hiše KPMG, Sun Report je razkrila, da letni davčni izpad zaradi nelegalne trgovine s tobakom  in cigareti v Sloveniji znaša 31 milijonov evrov. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • speris 11:51 30.december 2015.

    to je problem drzave, zdravje in druge zadeve je ne zanima..

  • speris 11:51 30.december 2015.

    predvsem je problem v temu: Pri nelegalni trgovini s tobakom in cigareti prihaja tudi do velikega finančnega izpada zaradi nepobranih davkov.

  • nostradamus 17:53 28.december 2015.

    po moje ga je precej vec kot 10% glede na to da na jugu dobis kg kvalitetnega rezanega tobaka za 20 - 25 eur ali drugace cigarete so v povprecju 50% - 60% cenejse kot pri nas torej ni cudno ...prikaži večo da je tako slovenci smo leta in leta tudi se sedaj nabavljali specerijo cez mejo pa da se kadilci ne bi znasli bi bilo prav cudno mar ne ?