Zdravje > Aktualno
167 ogledov

Nenavadne operacije: Gleženj nadomesti koleno

Rotacioplastika, operaciJA Youtube
Iščemo najbolj nenavadne operacije, takšne, za katere se vprašamo, ali je to sploh mogoče. Rotacioplastika je zagotovo med njimi.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so leta 2013 v bolnišnicah po svetu opravili 212,9 milijona operacij, leto pozneje pa se je to število zvišalo na 226,4 milijona.

Takšni ali drugačni posegi seveda izboljšujejo in rešujejo naša življenja, vendar kdaj pa kdaj na tako kompleksen in bizaren način, da je to že skoraj nemogoče.

Ena od takšnih nenavadnih operacij je zagotovo rotacioplastika (rotationplasty) oziroma posebni postopek v rekonstruktivni kirurgiji, s katerim kolenski sklep nadomestijo z gležnjem. Postopek vključuje kirurško odstranitev spodnega dela stegnenice, kolena ter zgodnjega dela golenice. Spodnji del noge se nato zavrti za 180 stopinj in pritrdi na stegno.

Preporosto povedano, stopalo namestijo tja, kjer je bilo prej koleno, gleženj pa ob pritrditvi proteze opravlja funkcijo kolena, kar je očitno zelo pomagalo 14 - letni Američanki iz Missourija, ki je svoje veselje, da ta nenavadna zdravniška pogruntavščina deluje, podelila tudi na spletu.

Rotacioplastika je najprimerenjša za otroke z malignim tumorjem kosti (osteosarkom in Ewingov sarkom), ki se niso odzvali na druge oblike zdravljenja. Glavni cilj tega zahtevnega posega je dokončna odstranitev tumorja, vendar na način, ki omogoča otroku, da je še naprej športno aktiven, kar s popolno amputacijo seveda ne bi bilo mogoče.

Gabi je še vedno balerina 

Kako to zgleda, je nedavno prikazala Gabi, ki so ji pri devetih letih diagnosticirali osteosarkom kolena. Tumor se je širil, tudi po večtedenski kemoterapiji, zato so se starši odločili za tvegano operacijo: " Med pogovorom sva Gabi pokazala posnetke otrok, ki so po operaciji še vedno lahko rolali, plezali in smučali na vodi, " je  za Daily Mail dejala dekličina mama Debbie. 

Gabi balerina | Avtor: Youtube Youtube
Samo leto dni  po posegu je  Gabi spet hodila, danes pa se ukvarja z baletom: "Operacija mi je omogočila, da naredim veliko več, kot sem pričakovala," je dodala Gabi, ki je posnela video, v katerem je pokazala, da  po operaciji še vedno lahko ukvarja z baletom.

 

Komentarjev 1
  • Janez_53 19:30 07.december 2016.

    Hudiča!!! Da se število operacij ZVIŠA iz 312 milijonov na 226 milijonov!!! Tega pa še slovenski zdravniki niso pogruntali!