Zdravje > Aktualno
181 ogledov

Nenavadne operacije: Zob v oko

Zob za oko Profimedias
Nadaljujemo z operacijami, ki spominjajo na znanstveno fantastiko, vendar so resnične in ljudem rešujejo življenja.

Zob za oko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bolezni roženice so drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu, takoj za sivo mreno. Ker je roženica neposredno izpostavljena zunanjim vplivom, je pogosto prizadeta pri poškodbah očesa. Druge okvare roženice lahko povzročijo tudi infekcije in degeneracije.

V svetu naj bi bilo slepih 45 milijonov slepih ljudi, od tega devet milijonov zaradi težav z roženico. Postopek, po katerem naj bi spregledalo kar nekaj ljudi, pa se imenuje Osteo-ODONTO-keratoprotzae (OOKP), preprostje "zob za oči".

Gre pa za rekonstrukcijo roženice s pomočjo zoba in njegove korenine. Postopek je poznan že skoraj desetlje, vendar še ga vedno izboljšujejo, tako v izvedbi, kot v materialih. Vendar koncept ostaja isti, človekova usta se uporabijo za rekonstrukcijo oči.

Potek operacije

Operacija oči | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Umetno roženico oziroma vsadek, zdravniki in zobozdravniki naredijo tako, da v luknjo lastnega zoba, za katerega je zelo malo verjetno, da ga bo telo zavrnilo, vstavijo majhen plastični objektiv. Takšen zob potem vsadijo v pacientovo lice, kjer raste s krvnimi žilami vred, nakar ga po nekaj mesecih odstranijo z lica in implantirajo v oko. Svetloba potuje skozi oko in bolnik lahko spet vidi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.