Zdravje > Aktualno
8012 ogledov

Neverjetno: Barva oči vpliva na razvoj zimske depresije

depresija Shutterstock
Sezonska razpoloženjska motnja, ki ji pravijo tudi sezonska ali zimska depresija, najpogosteje izbruhne novembra, ko se zmanjša količina dnevne svetlobe, vrh pa doseže januarja in februarja.

Dolge noči in dolgočasni zimski dnevi pri nekaterih ljudeh vzbudijo slabo počutje - govorimo o sezonski razpoloženjski motnji oziroma sezonski depresiji(SDA). Sicer se s to motnjo sooča od štiri do šest odstotkov populacije, pogostejša je pri ženskah in mlajših ljudeh. 

depresija, slaba vest, žalost Magazin Danes je najbolj depresiven dan v letu

Kaj je SDA ?

Poleg običajnih depresivnih občutkov je za sezonsko depresijo značilna večja potreba po spanju, zaradi česar sta jutranje vstajanje in ohranjanje budnosti oteženi. Značilen je tudi povečan tek, zlasti potreba po sladkem. Osebe s sezonsko depresijo so navadno precej nemirne in impulzivne, zato pri tej motnji pogosteje kot pri tipičnih depresijah pride do samopoškodovanja, v najhujših primerih celo do samomora.

Čeprav je SDA v medicini že priznana kot ena od oblik motenj razpoloženja, so znanstveniki še vedno razdeljeni glede vzrokov, ki privedejo do nje. Profesor psihologije na Univerzi v južnem Walesu, Lance Workman pa je na primer ugotovil, da na dovzetnost za zimsko depresijo vpliva barva oči. 

Rjave oči in melatonin

Rezultati Workmane rezultate so  objavljeni v strokovni reviji Behavioral Science & Psychology. Študija, ki je vključevala 175 študentov z univerze v Walesu in na Cipru navaja, da so ljudje s svetlejšimi, modrimi, sivimi ali svetlo zelenimi očmi manj dovzetni za zimsko depresijo kot tisti s temnejšo barvo oči. Vzrok naj bi bil v količini svetlobe, ki jo lahko svetle oči absorbirajo pozimi, ko je manj sonca. Profesor psihologije na Univerzi  univerze v Južnem Walesu meni, da temnejše oči spodbujajo nastajanje večje količine melatonina, zaradi česar so ljudje bolj dovzetni za vedenjske motnje.

Količina svetlobe

Mrežnica v človeškem očesu je zelo občutljiva na svetlobo. Ko svetloba vstopi v oko, te celice povzročijo živčne impulze, ki informacije o svetlobi pošljejo v hipotalamus v možganih. Več svetlobe ko doseže hipotalamus, toliko bolj se zmanjša sprejem melatonina - hormona, ki nadzoruje ritem dan-noč in je odgovoren za to, da v temi postanemo utrujeni. Ker so rahlo pigmentirane oči bolj občutljive na svetlobo in jim ni torej treba absorbirati tako veliko svetlobe, da bi informacije dosegle hipotalamus, se pri ljudeh z modrimi očmi pozimi proizvaja manj melatonina kot pri ljudeh z rjavimi ali temnimi očmi.

Rezultati študije sovpadajo z rezultati prejšnjih raziskav, da so ljudje z rjavkastimi ali temnejšimi očmi na splošno bolj depresivni

Poleg tega naj bi ljudje z modrimi očmi po ocenah znanstvenikov ob slabši sončni svetlobi bolj uspešno tvorili vitamin D. Znano pa je, da tistim, ki več časa prebijejo v zaprtih prostorih in tvorijo premalo vitamina D, tega vitamina ponavadi primanjkuje, posledično pa imajo težave tudi z depresivnim razpoloženjem in koncentracijo.

Znanstveniki zato zoper zimsko depresijo svetujejo redne sprehode pri dnevni svetlobi, še posebej, ko sije sonce. To namreč pomaga pri proizvodnji vitamina D in zavira absorpcijo melatonina - s tem pa si lahko izboljšamo razpoloženje.

Če to ne pomaga, priporočajo fototerapijo ali svetlobno terapijo s posebnimi lučmi.

SDA in melatonin

Znanstveniki menijo, da se SDA razvije zaradi neravnovesja serotonina in melatonina v telesu. Serotonin, nerazdružljivi spremljevalec melatonina, znan tudi kot hormon sreče, se ustvarja ob dnevni sončni svetlobi, ponoči oziroma v temi pa se preprosto pretvarja v melatonin, potreben za spanje. Visoka raven serotonina v telesu vpliva na občutek sreče in zadovoljstva s samim sabo, mirno ter zbrano razmišljanje. Kolikor serotonina dnevno dobimo, pomembno vpliva na to, koliko melatonina bomo lahko proizvedli za spanje - več spanja je manj utrujenosti, je manj potrtosti in depresije. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.