Zdravje > Aktualno
1301 ogledov

Neverjetno, pljuča so počrnela že v nekaj dneh

Ko hladnejši zrak zadržuje onesnaževala pri tleh, se nevarno poveča raven delcev PM 2,5, ki so tako majhni, da lahko prodrejo v pljuča in krvni obtok.

V New Delhiju, enem najbolj onesnaženih mest na svetu, so v začetku meseca razstavili umetna pljuča, s katerimi so želeli opozoriti na nevarnost smoga. Sprva bela pljuča so v desetih dneh postala temno rjava.

 | Avtor:

Indijska prestolnica je že več tednov zavita v strupeno meglico, stopnja onesnaženosti zraka je nekajkrat višja od varne po merilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

 | Avtor: Epa Epa
Velika pljuča so 3. novembra postavili na zemljišču bolnišnice Sir Ganga Ram. Opremljena so bila s filtri trdih delcev in naj bi posnemala delovanje človeškega telesa.

"Najbolj osupljivo je, kako hitro so pljuča postala črna. To je naravnost zastrašujoče," je dejal specialist za pljučne bolezni Arvind Kumar, ki sodeluje v kampanji za povečanje osveščenosti o nevarnostih onesnaževanja zraka.

Ko hladnejši zrak zadržuje onesnaževala pri tleh, se nevarno poveča raven delcev PM 2,5, ki so tako majhni, da lahko prodrejo v pljuča in krvni obtok.

"Nobenega razloga ni, da ne bi domnevali, da se taista snov ne nabira tudi v naših pljučih," je dejal Kumar. "Zdravstvene posledice tega bodo katastrofalne," je dodal.

Kurjenje lesa Gorenjska Sosed varčuje, vi se dušite oslovski kašelj Ojoj Zdravje Res so škodljivi, brez heca

V New Delhiju je raven delcev PM 2,5 dosegla 263, kar je desetkrat več od priporočljive ravni, kažejo podatki ameriškega veleposlaništva v indijski prestolnici, ki neodvisno spremlja kakovost zraka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.