Zdravje > Aktualno
15969 ogledov

NIJZ opozarja: Ne nasedajte "čudežnemu zdravilu", saj je zelo strupeno za ljudi

Oglasi za "čudežno zdravilo", ki to ni, so se znova pojavili.

Na Nacionalnem inšutitutu za javno zdravje (NIJZ) so o nevarnih mineralih opozarjali že v začetku leta 2016. Ker so se oglasi "MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice" spet pojavili, prebivalce obveščajo, da je prodaja tovrstnih izdelkov še vedno nezakonita, sama raztopina pa celo nevarna.

MMS je nevarna raztopina

NIJZ sporoča, naj ne nasedamo navedbam o "čudežnih mineralih," ki naj bi zdravili številne bolezni. Tako imenovani MMS (Miracle Mineral Solution) je namreč raztopina natrijevega klorita (kemijsko NaClO2), ki se uporablja v industriji kot belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo: "Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju,  previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme, prebivalce," pojasnjujejo.

 Na NIJZ zato prebivalcem uporabo teh proizvodov močno odsvetujemo in jim priporočamo, naj ne nasedajo zavajajočim "čudežnim" navedbam glede ozdravljenja številnih bolezni s "čudežnim mineralom."

Že leta 2010 je glede teh proizvodov opozarjala tudi Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke. Kot so zapisali, je oglaševanje in prodajanje NaClO2 za peroralno uporabo v smislu čudežnega zdravila zavajajoče in nedovoljeno. 

Pojdite k zdravniku

Uživanje natrijevega klorita lahko povzroči draženje prebavnega trakta (slabost, bruhanje in driska), veliki odmerki pa vodijo do methemoglobinemije, pri kateri je zmanjšana sposobnost krvi za prenašanje kisika. Porabniki, ki so kapljice že zaužili, naj se posvetujejo z zdravnikom.

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:10 08.december 2017.

    Sicer pa tisti, ki to poznajo (jst sicer še nisem tega sprobavala), nikoli in nikdar ne vzamejo MMS kapljic direktno. Potrebno je narediti reakcijo v ne-nevarno raztopino. Za tole vedno obstajata dve steklenički. Tako da očitno NIJZ pada na fore, ...prikaži več da bi folk dejansko jemal surovo raztopino in še to imajo neke iluzije o velikih odmerkih.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:07 08.december 2017.

    Soda bikarbona je tudi zelo strupena in zelo dobro belilo sicer. Pa se jo daje v pecivo namesto pecilnega praška. Vse je odvisno od doziranja in namena.