Zdravje > Aktualno
5867 ogledov

NIJZ pihalcem in trobilcem naložil nošnjo maske in to kakšne

Profimedia
Da je navodilo nepraktično in ga je v praksi težko izvesti, se strinja tudi epidemiologinja z NIJZ-ja.

Marsikaterega instrumentalista je v teh dneh presenetilo, če že ne, pa vsaj nasmejalo, najnovejše priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po tem, ko je bilo z odlokom znova dovoljeno izvajanje javnih kulturnih prireditev, NIJZ" v higienskih priporočilih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom pri izvajanju skupnih kulturnih dejavnosti" navaja, da se za pihalce in trobilce priporoča uporaba mask z luknjico. "Vsi naj nosijo maske, priporočamo jih tudi med igranjem inštrumenta in tudi na prostem. Za pihalce in trobilce so priporočene kirurške maske z ustrezno majhno zarezo za ustnik inštrumenta, namenjene izključno za igranje. Za dirigenta priporočamo masko tipa FFP2."

Kako to izvesti, so se verjetno v teh dneh spraševali naši muzikanti, da je navodilo nekoliko nenavadno in ga je v praksi težko izvesti, pa se je strinjala tudi specialistka javnega zdravja na NIJZ, epidemiologinja Eva Grilc. "Teh navodil, priznam, še nisem prebrala, ampak verjetno uporaba takšne maske ni preveč praktična, tako da se bo verjetno o tem še razpravljalo," je dejala na zadnji vladni novinarski konferenci. Da bo omenjeno navodilo treba še enkrat pretehtati in najverjetneje spremenilti, so nam sicer dejali tudi v službi za stike z javnostmi na NIJZ. 

Prekrivanje instrumentov

Nasploh so higienska priporočila za skupne kulturne dejavnosti precej zapletena. Trobilci in pihalci morajo na primer paziti še na kondenz, ki se jim nabira v času igranja. Pihanju kondenza iz inštrumenta se je treba izogibatii, za njegovo lovljenje naj se uporabljajo papirnate brisače v več plasteh ali bombažne brisače na tleh, ki jih je treba po vsaki uporabi ustrezno oprati na vsaj 60°C, piše v navodilih. "Bolj priporočena pa je uporaba pokrivala za zvon inštrumenta. Pokrivalo naj bo dvo ali bolje večplastno s sredinsko filtrsko plastjo, kot je pri troslojni kirurški maski. Rezultati raziskav kažejo, da se emisija aerosola zmanjša za 60 do 90 %, če inštrumentalisti uporabljajo kirurško masko z režo za ustnik in pokrivalo za zvon inštrumenta."

Kot je za STA pojasnil ravnatelj glasbene šole Kamnik Rok Spruk, se zaenkrat držijo priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja novega koronavirusa z dne 12. februarja, ki so jih prejeli z okrožnico. V njih so odsvetovani pouk za orkester in zbor ter javni nastopi ali predstavitve inštrumentov. V kratkem sicer pričakujejo okrožnico z aktualiziranimi navodili.

Prekrivanje inštrumentov pa se mu zdi kot instrumentalistu in izvajalcu absurdno in problematično iz več razlogov. Opozoril je, da gresta pri pihalih zvok in zrak ven tudi pri luknjicah, ki jih glasbeniki odkrivajo in prekrivajo s prsti. Poleg tega pokrivalo deformira zvok inštrumenta, saj deluje kot dušilec. Trobilci lahko odmevnike prekrijejo s t.i. dušilci, vendar ti ne delujejo kot zaviralci aerosolov, temveč kot pripomočki za spreminjanje zvoka inštrumenta. Morda zgolj omejijo širjenje aerosolov na manjšo razdaljo. Kot je še opozoril, imajo dušilci tudi izhod za zvok in zrak, česar v priporočilih NIJZ omenjena pokrivala nimajo.

JSKD: Gre za smiselne smernice

Kot so za STA pojasnili na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD), so že lani dali pobudo na NIJZ, da se pripravijo smernice tudi za ljubiteljske dejavnosti. Glede na nove ugotovitve pa so zdaj predlagali popravke in uravnoteženje z drugimi področji. Pri pripravi je z NIJZ sodelovala skupina strokovnih svetovalcev JSKD in zunanjih sodelavcev, ki so predstavili specifike posameznih področij in uveljavljenih praks, NIJZ pa je kot stroka podal dokončna priporočila.

Gre za smernice, kako se lahko zmanjša tveganje za prenos okužb, poudarjajo pa, da je treba najprej upoštevati vladne odloke. Ti sicer ne urejajo posebej posameznih skupinskih dejavnosti, določajo pa okvire za število ljudi ob zbiranju, izvedbo prireditev in podobno. Povzetki JSKD, objavljeni na njihovi spletni strani, pa so namenjeni preglednejši predstavitvi in glavnim poudarkom.

Kot so še pojasnili na JSKD, je priporočilo za maske z zarezo pri pihalcih in trobilcih NIJZ navedel le kot primer in ne kot obvezujoče navodilo. Vključil ga je na podlagi pozitivnih učinkov raziskav v ZDA, kjer so v okviru študije na univerzah v Koloradu in Marylandu iskali načine, kako zmanjšati količino aerosola poleg intenzivnega prezračevanja, razkuževanja in razdalj, da bi se njihove glasbene šole čim prej vrnile k delovanju.

"Menimo, da dosledno izvajanje vseh priporočil v praksi vedno ni mogoče, saj to poznamo že iz izkušenj šolstva, gostinstva ..., tako kot ne morejo čez noč denimo vse zgradbe zagotoviti tako intenzivnega prezračevanja, kot bi bilo idealno. A to so priporočila. Poznavanje smernic in dosedanjih ugotovitev lahko pomaga pri ravnanju, da poskušamo narediti čim več, in pri tem spodbujamo odgovornost vsakega od nas, hkrati pa poznavanje uspešnih praks omogoči dejavnosti same tudi v slovenskem prostoru," so še zapisali na JSKD.

Maske tudi pevcem in plesalcem 

Razdalja med posameznimi plesalci naj bo vsaj 2 do 3 metre, bolje več. Med njimi naj ne bo stika, skupaj naj plešeta le osebi, ki živita v skupnem gospodinjstvu ali sta sicer v stalnem tesnem stiku ali sta stalen plesni par, še piše v navodilih.

Plesov, pri katerih se plesalci v parih zamenjujejo, naj se ne izvaja. "Vaditelji in udeleženci naj nosijo maske, priporočamo jih tudi med plesom. Osebe v stalnih plesnih parih, ki sicer ne živijo v tesnih stikih, naj nosijo masko tudi med plesom."

Pevcem priporočajo, naj nosijo maske tudi pri vajah na prostem. "Za nošenjem kakovostne troslojne maske (npr. kirurške), ki se dobro prilega, se količina sproščenega aerosola pomembno zmanjša. Raziskave kažejo, da nošenje kirurške maske, ki se dobro prilega, zmanjša količino izdihanih aerosolnih delcev in kapljic na raven normalnega govorjenja. Nošenje maske med petjem ni udobno, vendar se priporoča, dokler se epidemiološko stanje ne izboljša. Težave imajo lahko osebe z nekaterimi boleznimi dihal. Za dirigenta priporočamo masko tipa FFP2," še piše v navodilih NIJZ-

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 18
  • sandi76 09:23 30.april 2021.

    V svetovnem tekmovanju v nesposobnosti vlad bi naša vlada zasedla drugo mesto. Ker je tako hudo nesposobna, da ne bi mogla zasesti prvo mesto !

  • boristavcar 08:47 30.april 2021.

    Do kdaj bomo sploh poslušali te Butalce.

  • Anion6anion 22:37 29.april 2021.

    Tisti ki je to spisal bo prejel napredovanje ker je presegel nebuloze celo velikega vakcina