Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Niso vedno krivi virusi

Dnevi, ki prihajajo, bodo hladni in nahodni. Žurnal24 main
Za bolečine v žrelu niso vedno krive virusne okužbe, kot denimo prehlad, gripa ali infekcijska moninukleoza. Lahko je znak tudi rakave bolezni.

Smo v delu leta, kjer se pogosto srečamo s prehladom in drugimi virusnimi okužbami. Eden od spremljajočih tegob prehladnih virusov, ki se naselijo v sluznici, je tudi vneto žrelo. Žrelo ob vnetju pordi, začne nas skeleti in praskati, lahko se pojavi boleče požiranje in gosta sluz, ki nas sili na kašelj.

Kdaj k zdravniku

Za boleče žrelo ni vedno kriv prehlad, včasih je vrok tudi bakterijaska okužba, kot je denimo angina. V tem primeru se bolečina pojavi nenadoma, imamo tudi glavobol in povišano telesno temperaturo, povečani so mandlji in vratne bezgavke. Pri bakterijski okužbi ponavadi nimamo izcedka iz nosu, otroci pogosto tudi bruhajo in tarnajo za bolečinami v trebuhu.V tem primeru moramo nujno k zdravniku, saj je pri bakterijskem vnetju žrela potreben antibiotik.

Bolečine žrela so lahko tudi kronične. V tem primeru gre najpogosteje za zatekanje želodčne kisline. V tem primeru nam bo zdravnik predpisal zdravljenje z nevtralizatorji želodčne kisline oziroma z zaviralci protonske črpalke, ki zavirajo želodčne kisline iz celic želodčne sluznice.

Včasih so za vnetje žrela krivi kajenje, zloraba alkohola, nekatera zdravila, pa tudi nekatere sistemske in rakave bolezni.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.