Zdravje > Aktualno
24 ogledov

Noče življenja z moškim

nevesta, pobeg Shutterstock
V našo svetovalnico smo povabili strokovnjake iz Legebitre, ki med drugim deluje na področju zagovorništva pravic za istospolno usmerjene, biseksualne in transpolne posameznike ter posameznice (LGBT). Bralka si je premislila in noče življenja z moškim.

Obstaja kakšen lahek način, da povem zaročencu, staršem, njegovim staršem, skupnim prijateljem, da sem si premislila? Da nočem življenja z moškim? Prosim za nasvet. 

Odgovarja svetovalka pri Legebitri Mateja Capek

Na začetku bi vam želela izraziti podporo in vam v primeru, če vas obhajajo dvomi zaradi strahu pred reakcijami drugih, želela sporočiti sledeče: s tem, ko ste sami sebi na glas povedali, da ne želite življenja z moškim, ste si prihranili veliko časa. Si predstavljate, da vam bo pri 50-ih žal, ker ste skrivali svoje bistvo samo zato, ker ste ustregli željam in pričakovanjem drugih oseb? Ljubiti in biti ljubljen je temelj človekovega zadovoljstva in pravica vsakega posameznika in vsake posameznice, da to ljubezen prejme in da v obliki, ki ga oz. jo osrečuje in izpolnjuje. Istočasno pa je to tudi priložnost, da preverite ljudi, ki vas obkrožajo. Tisti, ki vas bodo sprejeli, so tudi vredni vaše bližine in vašega prijateljstva. To so bile vrstice za pogum, sedaj pa se lotiva vašega vprašanja…

Z vidika vaše situacije je težko predvideti oziroma podati lahek način. Vsekakor je najboljši način resnica, recepta pa žal ni. Premislite tudi, ali se želite razkriti vsem in z vsemi deliti razlog za preklic zaroke. Imate tudi to možnost, da samo prekličete zaroko brez pojasnjevanja drugim, zakaj jo preklicujete. Izbira je vaša. Niste se dolžni razkriti vsem, vsekakor pa je dobro, da o nekaterih stvareh razmislite in se pripravite na različne možne scenarije.

Izberite pravi čas. Razkritja ne uporabite kot orožje. Če boste v navalu jeze zaročencu ali staršem zabrusili, da si ne želite življenja z moškim, boste najverjetneje doživeli napad in obsojanje. Najprej se pogovorite s svojim zaročencem. Izberite trenutek, ko bosta imela dovolj časa, da se o vsem pogovorita. Isto velja za starše.

Bodite pripravljeni na vse. Če se bodo na vaše razkritje odzvali negativno, bodite potrpežljivi, naj se vas ne poloti jeza. Dovolite jim, da povedo svoje mnenje. Vedite, da bodo najverjetneje šokirani in vas bodo morda skušali prepričati v nasprotno, zlasti starši. V njihovem pogledu na prihodnost vas morda vidijo kot srečno poročeno in sanjarijo o vnukih. Povejte jim, da ste bili tudi včeraj, ko so vas »še imeli« radi, že prepričani, da si ne želite življenja z moškim. Če se boste čutili relativno varno, skušajte odgovoriti na njihova vprašanja. Če na vprašanje še ne znate odgovoriti, to povejte.

Zavedajte se, da se morebitna prvotna negativna reakcija kaj kmalu lahko spremeni v pozitivno ali vsaj nevtralno. Spreminjanje vseh stereotipnih in nenormativnih predstav, zahteva nekaj časa. Vi sami najbolje poznate svojega zaročenca, starše in tudi sami sebe, torej tudi vi sami najbolje veste, kdaj boste pripravljeni, komu boste povedali, ter kako in kje boste povedali.

Z razkritjem boste drugim ljudem posredovali pomembno informacijo o sebi. Tudi v primeru zavrnitve ne dovolite, da vam to načne samospoštovanje. To velja zlasti za prijateljice in prijatelje. Pravijo, da si staršev ne moremo izbrati, prijateljice in prijatelje pa lahko. Premislite ali se vam zdi vredno in smiselno ohranjati prijateljstvo, če to od vas zahteva nepoštenost in skrivanje.

Želim vam veliko poguma in moči! Če ste kljub odgovoru še vedno v dvomih in si postavljate še več vprašanj nam lahko pišete na mail: legebitra@siol.net ali nas pokličite na številko: 01 430 51 44. Z veseljem vam bomo prisluhnili in vam skušali pomagati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.