Zdravje > Aktualno
39 ogledov

Nogometni zvezdnik: Dejali so mi, da je moje kariere konec

Suso Nacho Fernandez Real Madrid Almeria Liga BBVA Španija prvenstvo EPA
"Zdravnik mi je dejal, da moram pustiti nogomet, da ga ne bom mogel več igrati," se svojih najtežjih trenutkov v življenju spominja Nacho, zvezdnik nogometnega kluba Real Madrid.

Kot 12. letni fantič je Španec izvedel, da je zbolel za sladkorno boleznijo: "Ker mojega takratnega zdravnika ni bilo v bolnišnici, mi je novico sporočil drugi zdravnik. Spomnim se, da sem zaradi tega zamudil turnir z Realom, kar je bilo grozno," je dejal Nacho, 27 letni igralec, ki se lahko pohvali, da šel skozi vse selekcije kraljevega kluba.

Življenje se je spet začelo 

Na srečo je mladenič počakal še na drugo mnenje, mnenje zdravnika, ki mu je vendarle povedal dobro novico: "Šel sem k zdravniku, ki ga imam še danes zelo rad, saj mi je povedal povsem nekaj drugega. Dejal mi je, da je zame šport zelo pomemben, da moram nadaljevati. Spomnim se, da je novica prišla na ponedeljek, na dan, ko se je moje življenje spet začelo," je dejal centralni branilec in španski reprezentant, katerega pravo ime je José Ignacio Fernández Iglesias.
 

#ACE16 #FirstNeverFollows @adidas_ES

A post shared by Nacho Fernandez Iglesias (@nachofdez90) on Aug 31, 2016 at 9:08am PDT

 
Kot je dejal, je takšna bolezen težek zalogaj za mladeniča, sploh pa aktivnega športnika, ki se je moral kar naenkrat poučiti o bolezni, ki zahteva veliko dela: "Seveda, da je težko, ves čas moraš paziti na sebe, trikrat bolj kot zdravi ljudje. Še posebej pomembna je prehrana in seveda prav posebni počitek. Sicer  moraš imeti ves čas o sebi pripomočke," je dejal. Igralec je s tem mislil na inzulin, ki si ga je treba dnevno injicirat, pa tudi napravo za merjenje sladkorja. Ob pretiranem padcu sladkorja ( ki je lahko posledica napora) namrečnastopi hipoglikemija, ta pa lahko povzroči zelo resne težave.
 

Kaj je diabetes tipa 1

Kot jo opredeljuje Zveza društev diabetikov Slovenije, gre za kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi (ki jo dobimo iz hrane) oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Od inzulina odvisna sladkorna bolezen se največkrat pojavi pri otrocih

Kot pojasnjujejo na slovenski zvezi diabetikov, se bolezen pojavi dokaj hitro:

  • pojavi se v otroštvu in mladosti (največ v puberteti) oziroma do 30. leta starosti
  • je avtoimunska bolezen
  • njegova osnova je najverjetneje nesrečna kombinacija dedne zasnove; verjetnost, da zboli otrok, katerega eden od staršev je diabetik, je 2 do 5 odstotkov; če sta diabetika oba starša, je verjetnost, da bo diabetik tudi otrok, 30 odstotkov
  • zdravljenje z inzulinom je nujno že vse od pojava bolezni, inzulin je z injekcijami treba nadomeščati do konca življenja
  • a boleznijo tipa 1 je obolelih okrog 10 % diabetikov, med njimi so otroci (v Sloveniji jih je okrog 300)
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.