Zdravje > Aktualno
28 ogledov

Nov dosežek slovenskih raziskovalcev

Prenosni EKG IJS
Dosežek Instituta Jožef Štefan v letu 2016 je tehnološka inovacija za samostojno spremljanje delovanja srca

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (ISJ) so razvili miniaturno mobilno medicinsko napravo za merjenje EKG, ki v povezavi z mobilnim telefonom omogoča nemoteče, večdnevno merjenje delovanja srca med vsakodnevnimi aktivnostmi. Gre za še eno pomembno inovacijo slovenskih znanstvenikov: 

"Gre za osebno medicinsko napravo, kar pomeni, da k zdravniku pridete z izvidom ter mu s tem olajšate delo," je dejal Roman Trobec, vodja inovacijske in razvojne skupine na IJS, ki je pojasnil, da naprava pomaga tako kroničnim bolnikom, kot športnikom, starejšim in ljudem z aktivnim življenjskim slogom, ki si želijo spremljati svoje počutje.

Kako deluje?

Prenosni EKG | Avtor: IJS IJS

Izmerjeni EKG se preko brezplačne mobilne aplikacije MobECG prikazuje in shranjuje v pametnem telefonu. Uporabnik lahko sam izdela poročilo v obliki zapisa EKG ter ga pošlje svojemu zdravniku ali skrbnikom.

Merilnik je večfunkcijski, saj meri tudi intenzivnost gibanja in temperaturo uporabnika, kar omogoča bolj zanesljive napovedi in ambientalno inteligenco.

Naprava lahko z enim polnjenjem vgrajene baterije deluje več kot sedem dni, hkrati pa je preprosta za uporabo ter enostavna za vzdrževanje in čiščenje. Naprava je lahka, dolga deset centimetrov in težka 22 gramov. Na kožo jo pritrdimo s pomočjo samolepljivih elektrod.

Pomembna tehnološka inovacija

Prenosni EKG | Avtor: ISJ ISJ

Osebni merilnik EKG je po navedbah raziskovalcev pomembna tehnološka inovacija tudi v svetovnem merilu. Ob posvetu z zdravnikom omogoča spremljanje delovanja srca ter s tem zgodnje odkrivanje težav in uvajanje ustreznih preventivnih ukrepov.

Inovacijo so raziskovalci IJS izvedli v obliki medicinsko certificiranega tržnega izdelka SAVVY EKG skupaj z gospodarskim partnerjem, podjetjem Saving, saj brez investicije takšnega produkta ne bi mogli narediti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.