Zdravje > Aktualno
17227 ogledov

Nov primer in to zelo blizu meje s Slovenijo

Hrvaška koronavirus Epa
Okužil se je moški, ki je bil pred časom v Italiji.

Na kliniki za nalezljive bolezni v Zagrebu so zjutraj potrdili nov, deveti primer koronavirusa. Moški naj bi bil pred 12 dnevi v Milanu, in naj bi po povratku iz Italije bil pod zdravstvenim nadzorom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da oboleli nima vročine in se počuti dobro. Pristojni naj bi že identificirali vse, s katerimi je bil v stiku.

Na Hrvaškem epidemiološka služba nadzoruje stanje več kot 2400 ljudi.

Združenje hrvaških prevoznikov je opozorilo, da ne bi bilo smiselno uvesti karanteno za hrvaške voznike, ki prihajajo iz Italije, če bodo italijanski vozniki, ki prihajajo na Hrvaško lahko prehajali mejo brez težav. Zavzemajo se, da bi Italija s sosedami dosegla dogovor glede prehajanja meje. 

Koronavirus v Italiji Koronavirus Zdravje Strokovnjak: Vse bolj kaže na najslabši možni scenarij

Do ponedeljka je bilo na Hrvaškem okuženih osem ljudi - pet na Reki in tri v Zagrebu. V Zagrebu brata dvojčka in dekle enega od njiju. Prva oseba z območja Reke, pri kateri so potrdili okužbo s koronavirusom, je moški, ki je delal v tovarni v Italiji. Poleg njega sta zbolela še njegova žena in brat, potem pa še dve osebi, s katerima je bil v tesnem stiku. Oboleli z Reke kažejo blage simptome bolezni. 

Po poročanju portala 24sata so sinoči v Puli zaradi suma na koronavirus hospitalizirali še eno osebo, rezultati testa bodo znani danes.

Hrvaška koronavirus | Avtor: Epa Epa
Medtem, ko na Hrvaškem čakajo na nove teste, se koronavirus širi tudi v Italiji in Avstriji. Pri naših vzhodnih sosedih, torej na Madžarskem, tako kot pri nas, zaenkrat ne beležijo primera. 

Po zadnjih podatkih Svetovne zdranstvene organizacije (WHO) imajo v Italiji, kjer je na evropskih tleh novi koronavirus najbolj prisoten, 2036 okuženih, umrlo je 52 ljudi. V Avstriji so do sedaj zabeležili  33 primerov koronavirusa.

Po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je novi koronavirus razširil že v 73 držav, ob tem je večina primerov v petih državah, najbolj jih skrbijo razmere v Južni Koreji, Iranu, Italiji in na Japonskem.

Tudi papež opravil test

Papež Frančišek, ki zaradi prehlada in slabšega počutja že nekaj dni odpoveduje nekatere obveznosti, ni okužen z novim koronavirusom, danes poroča italijanski časnik Il Messaggero na svoji spletni strani. 83-letni papež naj bi preventivno opravil test za koronavirus, ker je že več dni prehlajen, ima povišano telesno temperaturo in kašlja. Pred petimi dnevi je med mašo kihal in kašljal, nato se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu rokoval z več deset ljudmi. Odtlej je odpovedal več avdienc in sodelovanje pri svetih mašah.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • mirror 16:01 03.marec 2020.

    Jutri bo pri nas priznan koronavirus.

  • Avatar olor
    olor 10:56 03.marec 2020.

    In ti okuženi Hrvati so zagotovo prišli čez Slovenijo. In da se niso kje na AC ustavili in okužili še nekoga je malo verjetno.