Zdravje > Aktualno
10120 ogledov

Nova ameriška študija opozarja na težave s srcem

Velika Britanija omikron covid-19 Epa
Nova ameriška raziskava je pokazala, da se tisti, ki so preboleli novi koronavirus, še dolgo po okrevanju soočajo z bistveno večjim tveganjem težave s srcem, povzema Reuters.

Znanstveniki ameriškega ministrstva za vojne veterane so primerjali resnost novih srčno-žilnih težav pri 153.760 ljudeh, okuženih s koronavirusom in to preden je bilo cepivo na voljo.Obolele so primerjali 5,6 milijona tistih, ki se niso okužili z virusom  in še 5,9 milijona ljudi, katerih podatke so imeli na voljo še pred pandemijo.

Preživeli s covidom-19 so imeli v povprečju eno leto po okrevanju po akutni fazi okužbe 63 odstotkov večje tveganje za srčni infarkt, 69 odstotkov večje tveganje za škodljiv, nepravilen srčni utrip. Ti ljudje so imeli za 52 odstotkov večje tveganje za možgansko kap, 72 odstotkov večje tveganje za odpoved delovanja srca in skoraj trikrat večje tveganje za potencialno smrtonosni krvni strdek v pljučih. Poročilo je objavljeno v priznani strokovni reviji Nature Medicine.

Tveganje za vse starostne skupine

Povečana tveganja med ljudmi, ki so preboleli novi koronavirus, so bila očitna tako pri mladih kot starejših, temnopoltih in belcih, moških in ženskah, osebah s sladkorno boleznijo in brez nje ter z in brez ledvične bolezni ter kadilcih in nekadilcih, je dejal Ziyad Al-Aly iz uprave za veterane z zdravstvenim zavarovanjem v Sankt Peterburgu.

Tveganja so bila velika tudi pri ljudeh, ki so imeli blago obliko covida-19, kar pomeni, da niso potrebovali bolnišnice. "Prav nikomur ni prizanesel," je za Reuters povedal Al-Aly. "Ljudje s COVID-19 morajo skrbeti za svoje zdravje in poiskati zdravniško pomoč, če se pojavijo simptomi, kot so bolečine ali pritisk v prsnem košu, palpitacije, otekanje nog itd..."

Komentarjev 1
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 19:51 15.februar 2022.

    Itak zdaj bo vse kriv "covid". A to potem velja tudi za cepljene prebolevnike?