Zdravje > Aktualno
2893 ogledov

Nova izraelska raziskava: Znanstvenica dejala, da je pričakovala več

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
"Nisem prepričana, ali je treba zdaj vsem dati četrti odmerek. Potrebujemo več informacij," je še dejala znanstvenica, ki je opozorila na izjemen pomen tretjega oziroma prvega obnovitvenega odmerka cepiva. "Tisti, ki so prejeli prvi in ​​drugi odmerek, morajo nujno prejeti še tretjega."

Četrti odmerek cepiva proti COVID-19 sicer poveča količino protiteles proti koronavirusni v primerjavi s tretjim odmerkom, vendar ne zadostuje za preprečevanje okužb, je pokazala najnovejša preliminarna izraelska študija. Vodja izraelske študije o učinkovitosti cepiva proti covidu poudarja, da številke kažejo petkratno povečanje protiteles po prejemu četrtega odmerka, kar ocenjuje "dobro, a nezadostno."

Izraelski medicinski center Sheba je za poskus uporabil kar svoje osebje, poroča Reuters. Drugi obnovitveni oziroma četrti odmerek cepiva Pfizer je po dveh tednih od tretjega odmerka prejelo 154 ljudi, obnovitveni odmerek Moderne pa 120 in to po enem tednu, je povedal Gili Regev-Yochay, direktor Enote za nalezljive bolezni. "Vendar to verjetno ni dovolj za omikron," je dodal. "Zdaj vemo, da je raven protiteles, potrebnih za zaščito in preprečitev okužbe z zdravilom Omicron, verjetno previsoka za cepivo, tudi če je še kako dobro."

Kmalu po prejetju četrtega odmerka cepiva so se ravni protiteles vrnile na podobno raven, kot po tretjem odmerku, je za izraelski časnik Ynet dejala profesorica Gili Regev, ki se sklicuje prav na te preliminarne rezultate študije. Regeve je ob tem opozorila, da je od tako imenovanega drugega obnovitvenega odmerka cepiva "pričakovala več."

Po njenem ni cilj, da se proti proti koronavirusu cepili vsake štiri mesece, čeprav je profesorica "vesela,"  da so se v Izraelu odločili  četrti odmerek. Namenili so g ranljivim skupinam, to so imunsko oslabljeni in starejši od 60 let.

"Nisem prepričana, ali je treba zdaj vsem dati četrti odmerek. Potrebujemo več informacij," je dodala znanstvenica, ki je opozorila na izjemen pomen tretjega oziroma prvega obnovitvenega odmerka cepiva.  "Tisti, ki so prejeli prvi in ​​drugi odmerek, morajo nujno prejeti še tretjega."

"Morda bi bila kombinacija cepiv še boljša rešitev. Bomo videli," je dodala. 

Približno 61 odstotkov od 9,4 milijona Izraelcev je polno cepljenih. Trideset odstotkov prebivalstva pa cepiva sploh ni bilo cepljenih., Približno 254.000 Izraelcev je prejelo četrti odmerek cepiva proti koronavirusu v prvem tednu po tem, ko je bilo cepivo na voljo, poroča tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Ramsmaolla
    Ramsmaolla 23:34 18.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • QSprm 20:13 18.januar 2022.

    Prav tako izraelski Imunolog obtožuje ministrstvo za zdravje, da se norčuje iz znanosti in da je leta opazovanj in ugotovitev vrgel skozi okno. Boji se, kaj se bo zgodilo z zaupanjem javnosti v javno zdravje, znanost in medicino, ko se ...prikaži več bo izkazalo, da so se zdravstvene ustanove, industrija, vlada in mediji dogovorili za zaroto, da bi zatrli znanost.