Zdravje > Aktualno
3668 ogledov

Nova raziskava o SARS-CoV-2: Toliko časa je trajala imunost pri večini ljudi

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Profimedia
"Imunski spomin" na SARS-CoV-2 lahko traja preko osem mesecev po okužbi. Zakaj se je treba cepiti?

Razumevanje imunskega spomina na virus SARS-CoV-2 je ključnega pomena za izboljšanje diagnostike in cepiv ter za oceno prihodnjega poteka pandemije covida-19. Skupina približno 20 znanstvenikov, večinoma zbranih okoli kalifornijskega in newyorškega epidemiološkega, imunološkega in infektološkega inštituta, je 6. januarja v reviji Science objavila članek z naslovom "Imunski spomin na SARS-CoV-2 lahko traja preko osem mesecev po okužbi.

Novi podatki kažejo, da imajo skoraj vsi preživeli s covid-19 imunske celice, potrebne za boj proti ponovni okužbi. Ugotovitve, ki temeljijo na analizah vzorcev krvi 188 bolnikov kažejo,da pri prebolelih ta imunski odvziv, ki se nauči boriti proti določenim patogenom, traja osem mesecev.po pojavu simptomov.

"Naši podatki kažejo, da je imunski odziv prisoten - in ostane," pojasnjujejo raziskovalci. Ugotovitve, objavljene v spletni izdaji Science 6. januarja 2021, bi lahko pomenile, da imajo preživeli COVID-19 zaščito pred resno boleznijo virusa SARS-CoV-2 mesece, morda leta po okužbi.

Omenjena študija je v veliko pomoč pri razjasnitvi podatkov o COVID-19 iz drugih laboratorijev, ki so pokazali dramatičen upad protiteles proti COVID v mesecih po okužbi. Mnogi so namreč mnenja, da to zmanjšanje protiteles pomeni, da telo ne bo opremljeno za obrambo pred ponovno okužbo.

Raziskovalci opozarjajo, da upadanje protiteles nekaj povsem običajnega. "Seveda se imunski odziv sčasoma do neke mere zmanjša, vendar je to normalno. Najprej se stopnjuje, po tej fantastični  fazi ekspanziji pa sčasoma imunski odziv upade in pride do ravnotežje," pojasnjuje Alessandro Sette, ki je sodeloval pri študiji. 

Pri okužbi se torej najprej sprožijo celice prirojenega imunskega odziva, temu v nekaj dneh sledi še pridobljeni imunski odziv, ki je veliko učinkovitejši in bolj specializiran. 

Raziskovalci so ugotovili, da protitelesa, specifična za virus, obstajajo v krvnem obtoku še mesece po okužbi. Pomembno je, da ima telo tudi pripravljene imunske celice, imenovane celice spomina B. Če se oseba ponovno sreča s SARS-CoV-2, se lahko te celice B s spominom ponovno aktivirajo in proizvedejo protitelesa proti SARS-CoV-2 za boj proti ponovni okužbi. Ugotovili so, da se spominsko specifične celice B v krvi šest mesecev po okužbi dejansko povečajo.

Čeprav obstajajo poročila o posameznih primerih ponovne okužbe z virusom SARS-CoV-2, 2.800 oseb, vključenih v drugo študijo, v 118 dneh ni imelo simptomatskih ponovnih okužb, tretja študija pri 1.246 posameznikih pa po več kot šestih mesecih ni ugotovila ponovnih okužb. Zato je možno, da je zelo majhen del okužene s SARS-CoV-2 populacije z nizkim imunskim spominom dovzeten za razmeroma nedavno ponovno okužbo. Vendar ta študija kaže, da bi lahko bilo približno 95 odstotkov prebivalstva imunih na ponovno okužbo z virusom vsaj osem mesecev po prvi okužbi s covid-19.

Kljub temu se je treba cepiti

Kljub temu se cepljenje proti covidu-19 priporoča tudi tistim, ki so že bili okuženi in so preboleli to bolezen. Predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan navaja, da po preboleli bolezni s koronavirusi, ki povzročajo prehladna obolenja, nastane kratkotrajen zaščitni imunski odziv, zato pri prebolevnikih covida-19 težko računamo na dolgotrajno zaščito. Doslej so pristojni sicer poročali o že vsaj dveh primerih ponovne okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji.

Koronavirusi, med katere spada tudi SARS-CoV-2, povzročitelj covida-19, znajo zaradi svojih specifičnih prilagoditev zmanipulirati imunski sistem. S tem poskrbijo, da svojega gostitelja, človeka, lahko enako uspešno okužijo tudi naslednjo prehladno sezono. Novi koronavirus pa je ob že znanih strategijah prehladnih koronavirusov za izogibanje imunosti razvil še dodatno toksično strukturo, s katero dodatno poškoduje celice.

Strokovnjaki od cepiv proti covidu-19 pričakujejo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv, kot pa se to zgodi s prebolevanjem covida-19. "Predvsem zato, ker cepivo ne bo povzročilo začasne ohromitve imunskega sistema, kot jo programirano povzroči virus, ki si na ta način v svojem gostitelju, človeku, vnaprej pripravi pogoje za okužbo in bivanje v naslednji prehladni sezoni," navaja Ihan.

dezurni@zurnal24.si
 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Pamela_Luke
    Pamela_Luke 11:19 09.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od d0ma. zaslužim 25 tis0č d0larjev na mesec s spletnim del0m 3 ure dnevn0. pripor0čam, da p0skusite. Za več podr0bn0sti .... ➤ ➤➤ ➤ LovesMeetx.Com