Zdravje > Aktualno
27 ogledov

Nova šokantna raziskava

tuš, prha, tuširanje, prhanje Žurnal24 main
Tekoča voda iz pipe je bila do danes spregledana kot možen vir bakterij, pravijo ameriški strokovnjaki ... Preberite tudi, kako novo raziskavo komentirajo naši strokovnjaki.

Nova raziskava ugotavlja, da pride več kot osem odstotkov bakterij v našo hišo prek pipe za vodo, piše The Sun.

Raziskava, ki so jo naredili strokovnjaki z Univerze v Kaliforniji, je razkrila, da vdihnemo več bakterij iz vode iz pipe, kot pa prek domačih živali ali pri izplakovanju straniščne školjke.

To naj bi bilo zato, ker se prav vodni viri zlahka kontaminirajo z bakterijami, ki jih najdemo zunaj naše hiše. Dr. Amy Pruden iz Virginia Tech University je za New Scientist povedala, da je bila tekoča voda iz pipe do zdaj spregledana kot možen vir bakterij.  “Veliko je spijemo, v njej se tuširamo, zato vodo tudi vdihujemo,” pravi. Dodaja, da je v pitni vodi iz pipe več bakterij, kot domnevamo.

Največ jih je na tleh 

Microbiome Journal je ugotavljal izvor bakterij, ki jih najdemo v naših domovih. Prva na lestvici so tla in tepihi s skoraj dvajsetimi odostotki, sledi že tekoča voda s skoraj devetimi odstotki. Nato so hišne živali (6,3 odstotki), tuš (4,1 odstotek), pulti (1,6 odstotka), kopalniške ploščice (1,5 odstotka), hladilniki (0,8 odstotka) in stranišča (0,6 odstotka).

Ugotovili so, da so tla in preproge najpogostejši vir mikrobov, saj so polni umazanije, ki jo prinesemo s čevlji. Presenetljivo je, da so na straniščih odkrili le 0,6 odstotkov vseh bakterij v hiši.

Kaj pa v Sloveniji

"Podobne študije, ki bi bila izvedena v Sloveniji ne poznamo," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodajajo, da so v Sloveniji večji vodovodi ustrezne kakovosti.

"Mikrobiološka problematika je značilna za male vodovode in večinoma za kraške vire pitne vode, zlasti za tiste, ki oskrbujejo 50 do 500 prebivalcev. Pri teh je največji delež neskladnih vzorcev zaradi mikrobioloških parametrov, tudi fekalnih," opisujejo. Glede na velikostne razrede vodovodov se po njihovih izkušnjah delež neskladnih vzorcev močno manjša z večanjem vodovoda.

Pravijo, da glede na Pravilnik o pitni vodi v državni monitoring pitne vode niso vključeni  tisti sistemi za oskrbo s pitno vodo, ki oskrbujejo manj kot 50 oseb: "Zato za te prebivalce, ki jih je skupaj v Sloveniji približno deset odstotkov, praviloma ne vemo kakšna je kakovost vode, ki jo uporabljajo kot pitno vodo."

Zavajajoče za javnost 

"Zgolj seštevanje in odštevanje bakterij in ali drugih mikroorganizmov brez upoštevanja stopnje patogenosti in vsaj infektivne doze, deluje lahko zelo zavajajoče na javnost in ne izraža dejanskega tveganja za zdravje izpostavljenih," raziskavo strokovnjakov z Univerze v Kaliforniji komentirajo na NIJZ. "Podobno je efektu seštevanja hrušk in jabolk, oziroma še hujše," pravijo.

Pojasnjujejo, da je fekalno onesnažena voda iz pipe sicer res možen vir bakterij in drugih mikroorganizmov. "Večja verjetnost da do onesnaženja pride, obstaja na manj urejenih vodovodnih sistemih," so sklenili.

sesalec, sesalnik, čiščenje, preproga, tla | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:01 19.januar 2016.

    Edino kar šteje je število najnevarnejših bakterij glede na standardno površino. Vse drugo je pa marketinško zavajanje.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:00 19.januar 2016.

    Jao ...ustekleničevalci vode koliko ste plačal za to študijo?Bolj bedne raziskave še nisem vidu. Bakterije so del našega telesa pa če hočemo al pa nočemo. Brez dobrih bakterij bi bili odprti in ranljivi za vse ostale bakterije. Celotna teža ...prikaži več bakterij našega telesa je 2-3%. Torej če imaš 50 kg to pomeni približno en kg. Pa to še ne pomen da dohtarji norijo pa nam priporočajo antibakterijskega šampona. Ker bi to naredil več škode kot koristi. Konec koncev pa nam tiste bakterije ki so sicer napadalne ampak niso preveč močne tudi pomagajo da je naš imunski sistem v stalni pripravljenosti. Tako mnogokatero bolezen odženemo preden bi sploh kaj naredila v našem telesu. Če pa te stalne vaje ne bi bilo in bi živel izolirano potem nas bi pa že najbolj nedolžna bakterija lahko pokončala.Pa tud za otroke je priporočljivo da so izpostavljeni bakterijam ki so v prsti zunaj. Tako se izogne tud alergijam in razvije boljši imunski sistem.Edino kar šteje je število najnevarnejših