Zdravje > Aktualno
31373 ogledov

Nova ugotovitev znanstvenikov: Virus mutiral, da je v boljši kondiciji

Profimedia
Laboratorijski poskusi so pokazali, da je ta različica tri do šestkrat bolj sposobna okužiti človeško celico.

Novejša vrsta koronavirusa, ki je mutirala in je zdaj razširjena po vsem svetu, je sposobnejša okužiti človeške celice kot prvotna, kitajska oblika, je pokazala nova študija, ki so jo objavili v reviji Cell.

Različico SARS-CoV-2 - G614 je nadomestila pandemična oblika D614. Ta se na regionalni ravni zelo hitro širi, kar kaže na to, da je v zelo dobri kondiciji. Laboratorijske raziskave kažejo, da bi se ga s takšno mutacijo dalo lažje prenesti med ljudmi v resničnem svetu v primerjavi s prejšnjo različico.

Virus se spreminja

"Po mojem mnenju obstaja mutacija, ki omogoča, da se virus bolje razmnožuje in da ga lahko spremlja večja koncentracija virusa," je za medicinsko revijo JAMA  (Journal of the American Medical Association) pojasnil glavni ameriški infektolog Anthony Fauci, ki ni sodeloval v raziskavi. "Ni podatkov o tem, ali to pomeni težji potek okužbe, zdi se le, da se virus uspešneje razmnožuje in ga je mogoče lažje prenašati, zdaj pa to samo poskušamo potrditi, " je dodal.

Znanstveniki z državnega laboratorija Los Alamos v Novi Mehiki, univerze Duke v Severni Karolini in britanske Univerze Sheffield so se združili in ponovno preučili tako imenovano "Analizo sekvenc genomov v javno dostopnih vzorcih."

Že aprila je ista skupina ameriških in britanskih znanstvenikov na spletni strani BioRxiv - vira novic s področja biološke znanosti - objavila, da so pri trenutni različici virusa, imenovani "D614G", ugotovili majhno, vendar močno spremembo beljakovin na površini virusa. Ti receptorji so nekakšni molekularni ključi, ki jih virus uporablja za preboj in okužbo človeških celic.

Vendar so jih pozneje mnogi kritizirali, saj niso dokazali, da je prav mutacija odgovorna za trenutno prevlado te različice. Po mnenju mnogih bi lahko šlo zgolj za naključje oziroma kopico drugih dejavnikov.

Svoje dokazali z dodatnimi poskusi

Ekipa je zato izvedla dodatne poskuse, analizirali so podatke 999 britanskih bolnikov, hospitaliziranih zaradi covida-19, in ugotovili, da so imeli tisti s to zadnjo različico virusa večjo koncentracijo virusnih delcev v telesu, potek bolezni oziroma resnost le-te se sicer ni spremenila. 

Laboratorijski poskusi so pokazali, da je ta različica tri do šestkrat bolj sposobna okužiti človeško celico. "Zdi se, da je ta virus sposobnejši," je dodala Erica Ollmann Saphire, ki je sodelovala pri poskusu. Po njenem na tej stopnji vse velja kot "verjetno", saj laboratorijski poskusi ne potekajo v realni pandemični dinamiki. Science še povzema, da je različica virusa, ki zdaj kroži, "bolj nalezljiva", kar pomeni, da se lahko, čeprav ni nujno, lažje prenaša med ljudi.

Preboj pri razvoju cepiv in zdravila?

Virolog Nathan Grubaugh z univerze Yale, ki ni sodeloval v raziskavi, pravi, da širjenje nove genetske variante "z naravno selekcijo ali zgolj naključjem" pomeni, da je prav ta različica vzrok za zdajšnjo pandemijo. Ocenjuje, da morajo raziskave še ugotoviti, ali bo ta oblika virusa vplivala na razvoj cepiv in zdravila. Znanstvenik ne pričakuje, da bo D614G vplival na kakršnekoli spremembe ukrepov za omejitev širjenja virusa ali povzročil resnejše stanje pri okuženih. "To je zanimivo odkritje, ki kljub temu lahko vpliva na milijone ljudi," je dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 23
  • Avatar ovca
    ovca 08:46 07.julij 2020.

    Znanstveniki so odkrili, da virus hitro mutira. Krizaaaaaaaaaaaaaaaaa, vsi virusi mutirajo. Kaj ima znanost s tem? Vsako kopiranje virusa je nova mutacija. Bravo, genialno....

  • SonnyBlack 20:39 05.julij 2020.

    JAMA...kaj je to s5 neka ustanova podkupljenih znanstvenikov...

  • SonnyBlack 13:07 05.julij 2020.

    se zdaj vam ni jasno?lazejo vsi povprek... to je samo orodje za delanje panike... alloholizem je malo nevarnejsi "sport"...ciroze jeter...do nasilnistva v druzinah...so zato nehali prodajat alkoholne pijace???nehajte nas drkat ker bomo prisli po vse vas!!!