Zdravje > Aktualno
191 ogledov

Novi direktor: "Očitno bredem v nekaj novega"

Ministrstvo za zdravje
"Žal se ji pogosto godi krivica, ko strokovne dosežke svetovnega razmaha zasenčijo posamezne afere," je dejal novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je v pogovoru za STA pred nastopom mandata spregovoril o izzivih vodenja največje slovenske bolnišnice. "Očitno bredem v nekaj novega," je ugotavljal še v pisarni jeseniške bolnišnice, ki jo zapušča po petih letih. Med prvimi potezami napoveduje ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji.

Vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Poklukarju predstavlja veliko odgovornost, saj je, kot pravi, UKC terciarna ustanova nacionalnega pomena, ki na številnih področjih skrbi za dva milijona prebivalcev. "Ne bo lahko. Ne jemljem tega kot breme, ampak kot velik izziv," je dejal pred nastopom mandata, ki ga bo začel avgusta.

Pritiskov se zaveda

Morebitnih pritiskov se ne boji, sicer ne bi kandidiral. "Si pa, glede na to, da me vsi sprašujejo o tem, predstavljam, da pritiski verjetno bodo. Očitno bredem v nekaj novega," je ugotavljal in zatrdil, da jih na Jesenicah ni bil deležen.

Med nasveti, ki mu jih je namenil nekdanji prvi mož UKC, sedaj minister za zdravje, Aleš Šabeder in so se mu najbolj vtisnili v spomin, je gotovo ta, da je "treba delati na zaposlenih in z zaposlenimi". Svetoval mu je tudi skrb za razvoj stroke, da bo UKC zagotavljal najsodobnejša zdravljenja in opremo.

Imenovanje Poklukarja, po izobrazbi zdravnika internista, so glasno pozdravili v zdravniških vrstah. To ga veseli, a obenem izpostavlja, da je medicinska izobrazba samo ena od njegovih kompetenc, ki so mu pomagale pri vodenju jeseniške bolnišnice. Veseli se sodelovanja z vsemi poklicnimi skupinami. "Samo skupaj bomo v UKC naredili podobno zgodbo kot na Jesenicah. Če pa ne bomo uspeli najti skupnega jezika, tudi rezultatov ne bo," je napovedal.

Urejanje odnosov in boljša klima med zaposlenimi

Tudi sicer sta urejanje odnosov in zagotavljanje boljše klime med zaposlenimi eni od prioritet njegovega dela. V tej luči napoveduje popis vseh delovnih procesov in njihovo ureditev. Prepričan je namreč, da bi z optimizacijo dela uspeli zmotivirati kader in ga razbremeniti nepotrebnega dela.

Novi prvi mož UKC se ob tem zaveda, da je del prizadevanj za izboljšanje klime tudi ustrezno nagrajevanje zaposlenih. "Tukaj ima v rokah škarje in platno zakonodajalec. V Sloveniji bomo morali preiti k spreminjanju zakonodaje, ki se že toliko časa obeta," je dejal. Ob ministrovih nedavnih napovedih, da bo do tega prišlo, verjame v ukrepe, s katerimi bo stimulacija zaposlenih lažja. Ocenjuje, da bi z nagrajevanjem najbolj uspešnih lažje obvladovali tudi dolge čakalne dobe.

Glede na njegove izkušnje z Jesenic pozitivni učinki urejenih delovnih procesov rezultirajo tudi v boljših poslovnih rezultatih, na podlagi katerih je nato mogoče načrtovati nove naložbe.

Te bodo eno od področij, ki ga čakajo v Ljubljani. Pri načrtovanju se bo zanašal na pomoč stroke, s čimer ima dobre izkušnje z Jesenic. Kot je dejal, sta pri tem pomembna tudi priprava časovnice izvedbe in finančni razrez.

"Ta trenutek cene zdravstvenih storitev - če gledamo poslovanje slovenskih bolnišnic - zagotavljajo preživetje, ne pa razvoja. Tukaj bo zagotovo treba vključiti ministrstvo za zdravje in vlado, da kliničnemu centru v tem delu pomagata," je opozoril.

Naložbe in prenove v UKC

Ministrstvo je v večjem delu sofinanciralo tudi eno od zadnjih naložb v UKC. Na kliniki za otorinolaringologijo ravno zdaj poteka prenova vodovoda, saj so se le pet let po uporabi objekta začele kazati težave zaradi luščenja cevovoda. Kako v prihodnosti zagotoviti, da bodo izvajalci delo opravili kakovostno?

Pri pripravi javnih razpisov je po njegovih besedah ključna tehnična specifikacija, ki izvajalca veže na to, kaj naročnik pričakuje od projekta. Razpis mora tudi odpirati konkurenco, s čim se po njegovi oceni lahko dosega boljše končne rezultate.

"Imamo pa lahko tudi problem, kadar strogo stremimo za najnižjo ceno, kajti v tem primeru ni rečeno, da vedno dobimo tisto, kar si želimo. Javni razpis mora vsebovati tudi varovalke in klavzule, ki take stvari preprečujejo," je opomnil.

Napovedal je tudi, da bo vodstvo UKC naredilo vse korake, da zmanjšajo kakršnokoli izgubo časa pri prenovi urgentnega bloka. Zdravniki pa morajo zagotoviti varno obravnavno bolnikov, je pristavil Poklukar, pod vodstvom katerega je v času gradnje novega urgentnega centra na Jesenicah več mesecev delovala mobilna vojaška bolnišnica Role.

Program otroške srčne kirurgije

Prvo kislo jabolko, v katerega bo zagrizel ob nastopu mandata, je sicer urejanje razmer na programu otroške srčne kirurgije. V najkrajšem času želi zagotoviti delovanje centra, da bo poskrbljeno za otroke. "To je tisto, kar je najpomembneje," je poudaril. "Če nam bo ta del uspel, verjamem, da bomo imeli dovolj časa tudi za ostale stvari. Ampak ta pa, ne glede na ceno, mora biti prva," je izpostavil.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Tako na otroški kardiologiji, srčni kirurgiji in intenzivni terapiji se bo po oceni Poklukarja treba individualno pogovoriti z zaposlenimi in najti pot, kako naprej. "Take kadrovske stiske v teh enotah - in vemo, da ta agonija traja že kar nekaj časa - zagotovo za sabo povlečejo izgorele zaposlene," je opozoril. Zaveda se, da kadrov čez noč ne bo mogoče popolniti, težko obdobje bo še kar nekaj časa, zato je treba pripraviti tudi dolgoročne ukrepe.

Čaka ga tudi urejanje razmer na oddelku za kirurgijo srca in ožilja. Predstojnik oddelka in srčni kirurg Tomislav Klokočovnik, ki je februarja napovedal svoj odhod iz UKC, upa, da bo z novim vodstvom našel skupni jezik. Poklukar pa napoveduje srečanje tako s Klokočovnikom kot z ostalimi zaposlenimi na oddelku. Saj, kot je dejal, če pot najdeta sama s predstojnikom, to ni rešitev. "Oddelek živi, kadar deluje tim, ne pa posameznik. Če bomo našli sinergijo znotraj ekipe, bom zelo vesel," je pojasnil.

Tomislav Klokočovnik Srčna kirurgija Zdravje Klokočovnik zapušča UKC in odhaja v Beograd

Za zdaj Poklukar, ki je jeseniško bolnišnico uspel potegniti iz rdečih številk, ne želi napovedovati poslovanja UKC v letošnjem letu. Kot pravi, je treba počakati na poslovne rezultate do junija, nato pa se odločiti, ali bo treba katere od sanacijskih ukrepov novelirati, dopolniti ali spremeniti.

Svetovni dosežki vedno v ozadju

Ob tem ugotavlja, da se bo o določenih stvareh treba dogovoriti tudi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je večinski plačnik UKC. ZZZS določena pravila znotraj kolektivnih pogodb namreč vrednoti drugače, kot pa jih morajo delodajalci ob izplačilu plač, je pojasnil. Poleg tega je UKC v zadnjih štirih do petih letih opravil za 30 milijonov evrov storitev, ki niso bile plačane.

Dodatni stroški nastajajo tudi zaradi zdravljenja najtežjih bolnikov, ki jih obravnava UKC kot terciarna bolnišnica. Ta mora biti pripravljena obvladati vsa bolezenska stanja in poškodbe. Kam bi se sicer obrnili po pomoč, se sprašuje. Z vidika stroke je UKC tako najpomembnejša ustanova v državi. "Žal se ji pogosto godi krivica, ko strokovne dosežke svetovnega razmaha zasenčijo posamezne afere ali negativno poslovanje," je še ocenil njen novi vodja.

Mikrokirurška rekonstrukcija nosu v UKC Ljubljana Uspešni v 2018 Zdravje Uspehi zdravnikov v letu 2018: Neverjetno, kaj sta ženski naredila naša zdravnika
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.