Zdravje > Aktualno
20619 ogledov

Novi podatki: Najhujši dan doslej

Covid-19, testiranje Profimedia Covid-19, testiranje
Imamo 79 potrjenih novih okužb, kar je največ doslej od začetka epidemije.

V torek je bilo v Sloveniji ob 2560 opravljenih testih na covid-19 kar 79 pozitivnih, poroča sledilnik za covid-19. To je daleč največje število pozitivnih primerov na dan, rekordna številka doslej je bila po podatkih vlade 70, po podatkih covid-19 sledilnika pa 61, razlog za razliko je najbrž sprememba ure, do katere so se zajemali podatki. 

Gre tudi za daleč največje število testov, kar smo jih doslej dnevno opravili v Sloveniji, več kot 800 več kot običajno, doslej je bilo opravljenih največ nekaj več kot 1700 testov na dan. 

33 ljudi se zdravi v bolnišnicah, kar je pet več od včeraj, od tega štirje potrebujejo intenzivno zdravljenje. V državi je trenutno 590 aktivnih okužb, kar pomeni, da imamo 28 aktivnih okužb na sto tisoč prebiovalcev. 

Neverjetno dolg seznam občin z novimi okužbami

Največ novih primerov so odkrili v občini Maribor, 12, v Ljubljani je potrjenih deset novih okužb, po štiri pa v Kranju, Dravogradu, Braslovčah, po dve v Celju, Domžalah, Velenju, Žalcu, Tišini, Borovnici, občini Rače-Fram, Šoštanju in Trbovljah. Po ena nova okužba je v Novem mestu, Rogaški Slatini, Brežicah, Škofljici, Kamniku, Litiji, Slovenskih Konjicah, občini Hoče-Slivnica, Črenšovcih, Destrniku, Prevaljah, Ptuju, Semiču, Trebnjem, Lenartu, Polzeli, Preddvoru, Ribnici, Staršah, Horjulu, Hrastniku, Mislinji, Podčetrtku, Radljah ob Dravi, Šmartnem ob Paki in občini Trnovska vas.

Nova velika skupina: šoloobvezni otroci

Največji delež novih okužb je sicer v delovno aktivni populaciji, v skupini od 25 do 45 let je 29 novih primerov, v skupini od 45-65 pa 23. Se je pa pojavila precej velika skupina novih primerov med šoloobveznimi otroki, v skupini od 5 do 14 let je bilo potrjenih kar deset novih okužb, kar je 13 odstotkov vseh novih potrjenih okužb. Doslej je bilo v tej starostni skupini od začetka epidemije 89 potrjenih okužb, kar je le 2,7 odstotka vseh potrjenih okužb. Samo na eni šoli je zbolelo osem učiteljic in 15 otrok. 

Na žalost so se nove okužbe pojavile tudi v najbolj ogroženih skupinah, trije novi potrjeno okuženi so strarejši od 85 let, sedem jih je v starostni skupini od 75 do 84 ter še štirje v starosti med 65 in 74 let. 

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih odkrili še devet okužb. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je potrjeno okuženih s covidom-19 še pet stanovalcev in štirje zaposleni.

Okuženi brez značilni znakov

"Situacija je zelo nepredvidljiva," je v današnji izjavi za medije povedal Slavič in poudaril, da nihče od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe, kar nakazuje na "zahrbtnost tega virusa".

"V domu smo zagotovili maksimalne ukrepe, vse, kar je strokovno možno. Zato lahko potolažim stanovalce in njihove svojce, da se covid ta trenutek v našem domu ni pokazal v najhujši obliki, je pa jasno, da ga bomo morali zatreti," je dodal.

V Črnečah že devet okuženih stanovalcev in dva zaposlena

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po brisih, ki so jih odvzeli v torek, okužbe z novim koronavirusom potrdili pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi. Vsi stanovalci, ki imajo potrjeno okužbo, za zdaj ne kažejo znakov bolezni covid-19. Doslej so tako v tem domu okužbe potrdili skupno pri devetih stanovalcih in dveh zaposlenih.

Da je epidemija nevarno v porastu, priča tudi primerjava s podatki marca in na začetku aprila, ko smo poročali o dnevnih rekordih prvega vala epidemije in številkah nad 40 dnevno okuženih; če je 21. marca  NIJZ poročal o 38 novih pozitivnih testih, jih je bilo čez dva dni 48, največ pozitivnih primerov (61), pa je Slovenija zabeležila 26. marca. Ob prvem aprilu smo imeli še 56 novih okužb, dva dni pozneje 43, za tem se je krivulja začela počasi spuščati. 14. maja je vlada objavila konec epidemije, s 1. junijem je UKC Ljubljana ostal edina covid bolnišnica. 79 novih okužb na dan Slovenija v epidemiji covid-19 še ni imela. 
 

Več sledi...

cepivo injekcija Zdravje Zaplet s cepivom: testiranje morali prekiniti

 

Komentarjev 9
  • Avatar ovca
    ovca 14:29 09.september 2020.

    Še vedno ni nobenega podatka o natančnosti testov in nobenih papirjev. In potem bom verjela? Sorči, ne.

  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 13:24 09.september 2020.

    Panika za brezveze! Manj testirajte pa bo manj okuženih.

  • matjaz39 12:26 09.september 2020.

    pastirju jajotu takšni rezultati verjetno pašejo!