Zdravje > Aktualno
20161 ogledov

Novi, zelo nazorni posnetki iz UKC Ljubljana: Spominja na Bergamo

UKC LJ/Youtube
Iz UKC Ljubljana poslali posnetke dogajanja v Diagnostično-terapevtskem servisu. Pravijo, da pri njih trenutno zdravijo največ pacientov do sedaj.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so prvega bolnika z novim koronavirusom v DTS sprejeli 9. novembra, do danes pa so v teh prostorih obravnavali 767 bolnikov, so popoldne sporočili iz naše največje bolnišnice. Trenutno se pri njih zdravi 116 pacientov, kar je največ do sedaj, od tega jih je 30 v enoti intenzivne terapije, priklopljenih na ventilator.

"Trenutno zdravimo paciente v petih halah, šesta je namenjena za delo osebja izven rdeče cone," so zapisali.

V DTS delajo zdravniki intenzivisti, infektologi, anesteziologi, internisti, kirurgi, nevrologi, v pomoč so tudi ginekologi, dermatologi, oftalmologi; srednje in diplomirane medicinske sestre, respiratorni in lokomotorni fizioterapevti, bolničarji. Pomagajo tudi študenti medicine, zdravstvene nege, fizioterapije.

"Oddelek se ves čas prilagaja stanju epidemije, povečali smo kapacitete intenzivne terapije, prilagodili število navadnih postelj. Seveda je s tem povezano tudi premeščanje ustreznega števila kadra, kar je ob skoraj normalnem pogonu ostalih, običajnih dejavnosti UKCL izjemno zahtevno. Povečanih obremenitev zato nimajo samo delavci, ki neposredno delajo na COVID oddelkih ampak tudi tisti, ki so zaradi premeščanja sodelavcev bolj obremenjeni na matičnih oddelkih."

"V DTS smo dosegli skorajšnji maksimum, tako kar se prostora tiče, kar se tiče kadra pa smo že na maksimumu. Trenutno je za delo na DTS premeščenih preko 200 zdravstvenih delavcev, odvisno od obremenitev."

Za paciente je kljub enormnim obremenitvam na DTS dobro poskrbljeno. Vsakemu pacientu se posvetimo  posebeij in ga zdravijo strokovno in v skladu s smernicami. "Epidemije smo naveličani tako prebivalci RS kot zdravstveni delavci. Kljub naporom pa je naša dolžnost, da opravljamo svoje delo naprej vse do konca epidemije in to bomo tudi storili," dodajajo.

Oddelek se ves čas prilagaja stanju epidemije covida-19. Povečali so kapacitete intenzivne terapije in prilagodili število navadnih.

"Večina naših bolnikov je starih od 50 do 75 let, najmlajša bolnica je stara 47 let, najstarejši pa 77 let. V sredo smo odpustili 38-letnega bolnika," je razmere na intenzivnem oddelku opisala specialistka infektologije in intenzivne medicine Milica Lukič.

Kot je še pojasnila, gre večinoma za bolnike s pridruženimi boleznimi, vendar so do zdaj v življenju pretežno normalno funkcionirali in opravljali svoje delo. V primerjavi s prvim valom so bolniki nekoliko mlajši, potek hospitalizacije in zapletov pa je podoben.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 29
 • Avatar lolekbolek
  lolekbolek 06:47 16.april 2021.

  Nihče vam več ne verjame, zdravniki ste zgubili vso kredibilnost, ki ste jo imeli. Edini ste bili, ki smo jim lahko verjeli, sedaj pa....

 • Avatar MS
  MS 23:27 15.april 2021.

  Zlorabo izplačila dodatkov za covid je nujno najstrožje kaznovati! Neetično pohlepno ravnanje nekaterih zdravnikov dodatno spodbuja dvome v naše zdravstvo! S svojim nepoštenim početjem so očrnili ves zdravstveni sistem in večino poštenih in strokovnih zdravnikov! Radikalno je treba izrezati ta ...prikaži več gnojni tur in z izredno odpovedjo povrniti digniteto poštenim in strokovnim zdravstvenim delavcem!

 • si_rob 21:56 15.april 2021.

  Če je tako hudo, naj paciente razdelijo še drugim bolnišnicam. Novembra in decembra jih je bilo več kot tisoč v bolnici. Ampak dnar je dnar. In tu pade veliko denarja na bolnega, da ne govorimo o covid dodatkih. Me prav ...prikaži več zanima kakšna bo bilanca zdravstvene zavarovalnice, ki vse to plačuje. Upam, da bo objavljena ali bo kaka mučka.