Zdravje > Aktualno
7 ogledov

Novo cepivo je zaščitilo opice

cepivo cepljenje gripa Shutterstock
Novo cepivo je opice zaščitilo pred živalsko obliko virusa aidsa. Zdravilo je izjemno učinkovito, pravijo raziskovalci.

Novo zdravilo, ki so ga znanstveniki preizkusili na opicah, se je izkazalo za nepričakovano učinkovito zaščito pred živalsko obliko virusa aidsa. Gre za veliko odkritje v iskanju cepiva za hiv, znanstveniki pa so ga danes razkrili v reviji Nature.

Makaki, ki so jim dali zdravilo, so se ubranili visokih in večkratnih doz opičje različice virusa hiv. "Prikazujemo način za doseg dolgotrajne, učinkovite, cepivu podobne zaščite pred hivom 1", ki je glavna skupina virusnih sevov pri ljudeh, je povedal vodja študije Michael Farzan z raziskovalnega instituta Scripps na Floridi.

Zaklenemo vrata

Prototipno zdravilo, poimenovano eCD4-Ig, sestavljata dve imitaciji receptorjev, na katerih se hiv pritrdi na celice CD4, ključne branilce imunskih celic. Oponašalca se prilepita na virus in ga ukanita v predčasen začetek izvajanja postopka pritrditve. Ta postopek lahko virus izvede le enkrat, zaradi česar se kasneje ne more pritrditi na celice CD4. Znanstveniki so to primerjali z učinkom, ko pred vsiljivcem zaklenemo vrata in nato ključ zavržemo. "Zdravilo nudi zelo, zelo močno zaščito," je za francosko tiskovno agencijo AFP prek elektronske pošte pojasnil Farzan.

Študija poroča o 40 tednov dolgem preizkusu, ki je pokazal, da so se cepljene živali lepo razvijale tudi potem, ko so jim vbrizgali štirikratno dozo virusa, ki je bila potrebna za okužbo makak v kontrolni skupini. Nadaljnje raziskave, ki jih bodo razkrili prihodnji teden na konferenci v Seattlu, so pokazale, da so bili zdravljeni makaki zaščiteni tudi pred osemkratnimi in šestnajstkratnimi dozami, in to več kot leto dni po cepljenju, je dodal Farzan. Iskanje cepiva za hiv je eno izmed najbolj frustrirajočih poglavij v sagi aidsa. Tradicionalnim kandidatom za cepivo, narejenim na podlagi protiteles, ni uspelo zagotoviti več kot le delne zaščite, deloma zaradi mutacij skrivnostnega virusa. Formula novega prototipa pa za razliko od preteklih cilja proteine Env, t. i. vstopne proteine, ki so visoko ohranjeni, kar pomeni, da ne mutirajo veliko. Testi v petrijevkah so pokazali, da zdravilo deluje tudi na humani hiv, ki je zelo podoben opičji različici tega virusa. "Seveda moramo opraviti nadaljnje varnostne študije, tako pri makakih kot pri ljudeh, preden se bodo lahko začeli poskusi," je poudaril Farzan. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.