Zdravje > Aktualno
552 ogledov

Novo glede urgence na Metelkovi: To so se dogovorili vodilni

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Kdaj bodo spremenili odločitev?

Poročali smo, da v Zdravstvenem domu Ljubljana od prvega decembra sobotne dežurne službe za odrasle ne izvajajajo več v enoti Metelkova, temveč le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici. Odločitev je presenetila vodilne v UKC Ljubljana, vodja urgentnega kirurškega bloka Dr. Anže Kristan pa je na začetku tega tedna dejal, da odločitev o ukinitvi ene od dveh ljubljanskih lokacij dežurne zdravniške službe v Ljubljani ni bila sprejeta skupaj z UKC Ljubljana.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Zdravje Zaradi ukinitve urgence na Metelkovi bodo imeli bolniki veliko težav

Kdaj bodo spremenili odločitev?

Vodstvi obeh zavodov sta po dopoldanskem sestanku sporočili, da bodo v primeru večjega obiska bolnikov spremenili odločitev. "Vodstvi UKC Ljubljana in ZD Ljubljana sta se dogovorili za nadaljnje delo in spremljanje sobotnega dela v enoti Splošna nujna medicinska pomoč ZD Ljubljana (SNMP) na Bohoričevi ulici 4 v Ljubljani – ZD Ljubljana bo ob večji obremenitvi ponovno vzpostavil urgentno ambulanto izven UKC Ljubljana," so zapisali v izjavi za javnost. 

Večje gneče ni bilo

Po prvem sobotnem dnevu dežuranja na SNMP so preverili, kaj se je pravzaprav dogajalo na ta dan in kako je odločitev vplivala ne delo.  "Po prisotnosti obeh vodstev na lokaciji SNMP in oceni dogajanja tako v čakalnicah kot v ambulantah ter po pregledu števila obiskovalcev, ki so iskali nujno medicinsko pomoč, sta vodstvi ugotovili, da število obiskovalcev ni preseglo števila bolnikov, ki nujno službo obiskuje že leta ob nedeljah ali praznikih, ko je služba organizirana tako, kot je sedaj tudi ob sobotah," so zapisali. 

Vodilni bolnikom zagotavljajo, da bodo dežurno službo prilagajali glede na potrebe pacientov, ki bodo ustrezno in kakovostno obravnavani.

Prihajajo prehladna obolenja

Bolniki bodo imeli več težav, je po tem, ko je sobotno dežurstvo prvič potekalo le še na SNMP, opozoril Kristan. Predsednik komisije za koordinacijo urgentne dejavnosti UKC Ljubljana je dodal, da to zanje pomeni več bolnikov, ki se bodo poleg vsega še mešali med seboj. "Prvo je to, da se začenjajo prehladna obolenja, tudi gripa in bodo ti bolniki poiskali pomoč v UKC- ju, v tej čakalnici. To pomeni mešanje populacij, na eni stani zdravih, na drugih strani je tukaj populacija s kronično obolelimi, ki jih poskušamo dodatno zaščititi pred efektivno boleznijo," je v ponedeljek dejal vodja urgentnega kirurškega bloka (UKB). 

 

 

 

Komentarjev 2
  • sara68 13:43 10.september 2019.

    Povezava https://zdravje.online/

  • sara68 13:42 10.september 2019.

    Verjetno je še dolgo ne bo. Vse za naše zdravje.