Zdravje > Aktualno
1560 ogledov

Novo na urgenci: "Menimo, da je ta obremenitev preveč za te prostore"

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana
1/11
Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana
Začelo se je: Spremembe nekaterih lokacij, delo bolj razdrobljeno, čakalnica preobremenjena, navaditi se bo treba na hrup.

Kljub označbam in napovedim selitve, je na vhodu na urgenco naše osrednje bolnišnice med obiskovalci še nekaj zmede. Tako smo lahko opazili, da nekateri iščejo vpisno ambulanto, v čakalnici pa je nekaj več ljudi, kot je to običajno za četrtek dopoldne.

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Uroš Tominc, namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana. Anže Petkovšek
"Kaj je zdaj tukaj drugače je to, da vsi ti pacienti zdaj prihajajo v enotno čakalnico, kar pomeni veliko obremenitev. Vse to se seveda najbolj pozna za vikende, ker je seveda ZD Ljubljana prenesle del svoje dejavnosti na splošno nujno medicinsko pomoč na našo ustanovo, to je v soboto. To kar pomeni, da je tukaj preko vikenda preko 800 preglednih pacientov," je dejal namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc. "Menimo, da je ta dodatna obremenitev preveč za te prostore. Najbrž se bomo ponovno poskušali pogovoriti z Zdravstvenim domom Ljubljana, da bi razmislili, da bi svoje dežurstvo ponovno uvedli v njihovih prostorih," je še dodal.

V teh mesecih največ obiskov

Da bo gneča še večja pove podatek, da največ bolnikov pomoč na urgenci poišče prav v pomladnih mesecih; aprila, maja in v začetku junija. "Pregledamo vse poškodovance, ki pridejo k nam," je dodal Tominc, ki je zagotovil, da bodo za vse bolnike poskrbeli enako kot prej. 

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana Anže Petkovšek

Tretja faza izgradnje urgentnega kirurškega bloka se je začela v petek, kar pomeni, da oskrba poškodovancev in urgentnih kirurških bolnikov po novem poteka druge, obravnava po novem poteka v triažnih ambulantah že prenovljenega dela Internistične prve pomoči (IPP).

Poleg večje gneče sicer novejši in lepši čakalnici, sicer namenjeni za IPP, boste ob obravnavi začutili tudi nekaj več tresljajev in hrupa. V delu, kjer so do zdaj obravnavali lahke poškodovance, abdominalne, urološke in kardiovaskularne bolnike, namreč potekajo gradbena  dela.

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek

Zahtevna obnova

Nekoliko več težav ima tudi osebje, poleg obveščanja in usmerjanja ljudi, predvsem pri sprejemu, so po novem nekoliko večje razdalje. "Razdalje so večje. To je bil eden glavnih strahov, ki smo jih imeli. A zaenkrat večjih težav zaradi tega ne opažamo, bi pa nam prišla prav še kakšna pomoč glede transporta bolnikov," je opisal urgentni zdravnik, travmatolog.

Tretja faza prenove,ki  obsega okoli 1300 kvadratnih metrov površin, je sicer precej zahtevna. "Prostori urgence, ki so stari več kot 40 let, so potrebni celovite prenove. Prenavljajo vse inštalacije, zamenjali bodo tudi dotrajano medicinsko opremo," je dodal pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za tehnične zadeve Jure Dolinar. 

"Prenova je zelo zahtevna, ker se izvaja v središču urgentnega kirurškega bloka," je ocenil Dolinar in dodal, da so projekt načrtovali tako, da delavci ne bodo motili zaposlenih in bolnikov. Prostor, kjer je veliko gradbišče, je namreč zaprt, tako vas bo zmotil le ropot. 

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek

Komentarjev 1
  • Avatar Marimedda
    Marimedda 00:41 05.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top ********************************************************************************************** Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com