Zdravje > Aktualno
4067 ogledov

Novo o cepivu, na katerega računa tudi Janša

Cepivo za covid-19 Epa
S cepivom skupine Johnson & Johnson, se je treba cepiti samo z enim odmerkom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dovoljenje za promet v Evropski uniji za njeno cepivo proti covidu-19.

Gre za cepivo skupine Johnson&Johnson, na katerega velike upe polaga tudi naš premier, ki sicer opravlja tudi vlogo ministra za zdravje. V nagovoru državljanom koncem prejšnjega meseca je Janša  dejal, da je prvo polletje bolje računati na to podjetje kot na Astrazeneco.

Odbor Eme za zdravila za ljudi bo cepivo ocenil po pospešenem postopku, odločitev pa bi lahko sprejel do sredine marca, če bodo podatki podjetja o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva zadosti pregledni. Pospešen postopek je mogoč, ker je Ema že izvedla tekoči pregled cepiva, je agencija zapisala v sporočilu za javnost

Zdaj agencija pridobiva še dodatne podatke o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva proizvajalca, ki je del skupine Johnson & Johnson. Če bo ocenila, da so koristi cepiva večje od tveganj, bo priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za njegovo uporabo, končno odločitev pa bo sprejela Evropska komisija.

Cepivo veliko obljublja

Cepivo skupine Johnson & Johnson, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, se je med kliničnimi preizkusi izkazalo za 66-odstotno učinkovito. Temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine bodice. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga, a bi se lahko soočilo z ovirami pri dobavi članicam EU.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU so doslej prejela tri cepiva proti covidu-19 - podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece. Ema trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 20:48 16.februar 2021.

    Poceni roba za rajo in reveže. Ob njej je treba ponuditi možnost izbire za cepljenje na primer s Pfizerjem.

  • suineg7878 19:53 16.februar 2021.

    Pojdite na rumble.com (youtube cenzurira) in si poglejte 32 minutni video Dr. Michaela Yeadona, 16 let eden glavnih v Pfizerju. Procepilec, a mi marsikaj za povedati o covid celipu.

  • vojko19 18:47 16.februar 2021.

    kaj bo on plačal ali mi njemu?