Zdravje > Aktualno
37886 ogledov

NOVO S HRVAŠKE: Številke še višje, okužbe tudi na Krku

Covid-19, Hrvaška
1/3
epa Covid-19, Hrvaška
Današnji porast četrti največji od začetka epidemije.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 85 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Največ, 39 okužb, so potrdili v Zagrebu in v osiješko-baranjski županiji, kjer je 29 na novo okuženih. Še en primer so v zadnjem dnevu potrdil v Istri, dve okužbi pa tudi na otoku Krk.

"V zadnjih 24 urah je zabeleženih 85 novih primerov okužbe s sars-cov-2, število trenutno obolelih oziroma aktivnih primerov je na Hrvaškem trenutno 368," so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz štaba.

V samoizolaciji je trenutno na Hrvaškem 2363 ljudi, skupaj pa so jih doslej testirali 76.624, od tega 1187 v zadnjih 24 urah.

Gre za številke, kakršne so na Hrvaškem beležili v najhujših dneh epidemije.

Več kot 80 okužb na dan so zabeležili le štirikrat. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer, so skupno zabeležili 2624 okužb z novim koronavirusom. Za covidom-19 je umrlo 107 ljudi, 2125 jih je ozdravelo..

Tamkajšnji statistiki sporočajo, da je današnji porast, četrti največji od začetka epidemije. 

Slovenija se bo dosledno držala priporočil slovenskih epidemiologov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj  izrazil prepričanje, da bo Hrvaška naredila vse, da omeji širjenje novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah "v zadnjih dneh alarmantno, tukaj moramo biti iskreni""Ne pričakujte pa, da bi slovenska vlada ali pa sam osebno dajal kakršnekoli odpustke, ne glede na to, da Slovenci radi dopustujejo na Hrvaškem, da imajo tam nepremičnine," je dejal in napovedal, da se bo vlada tudi v primeru Hrvaške dosledno držala epidemioloških priporočil s ciljem, da zavaruje Slovenijo pred drugim valom epidemije.

Najhuje v Zagrebu

V Zagrebu so v zadnjih 24 urah ob 399 izvedenih testih potrdili 39 novih okužb. Trenutno je v hrvaški prestolnici 138 aktivno okuženih, je sporočil zagrebški štab civilne zaščite. 16 na novo okuženih naj bi se okužilo v nočnih klubih, dva pa v telovadnici, je pojasnila namestnica štaba civilne zaščite Sandra Šikić. V Zagrebu je sicer trenutno 838 ljudi v samoizolaciji.

Covid-19, UKC Ljubljana Do oktobra Svet Grozljiva napoved: To je po zadnjih okužbah črn scenarij za Hrvaško

V Istri so danes potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Gre za osebo, ki je prispela iz Švedske in je bila od srede v samoizolaciji, saj je bila v stiku z osebo, pri kateri so okužbo potrdili pred dvema dnevoma, je po poročanju Hine sporočil štab za civilno zaščito istrske županije. Obe okuženi osebi sta hospitalizirani v bolnišnici v Pulju.

Krk: V izolaciji sedem oseb

Po poročanju Novega lista so dve okužbi potrdili na otoku Krk, in sicer eno v mestu Klimno v občini Dobrinj, drugo pa v Baški. V izolaciji je sedem oseb, ki so bile v stiku z okuženima.

Iz zadarske županije medtem poročajo, da danes niso zabeležili novih okužb, v samoizolaciji pa je 221 ljudi. V petek so ob 86 izvedenih testih potrdili eno okužbo, od začetka epidemije pa so v zadarski županiji potrdili 96 okužb, od tega pet pri tujih državljanih.

Na območju splitsko-dalmatinske županije so potrdili sedem novih okužb, je po poročanju Hine sporočil tamkajšnji štab civilne zaščite. Izvedli so 136 testov. Štirje okuženi so iz Splita, po eden pa iz Otoka, Makarske in Solin. V osiješko-baranjski županiji so potrdili 29 novih okužb, od tega 23 v Đakovu, izvedli pa so 246 testiranj, poroča Hina.

V Srbiji vsak dan več kot 100 okužb

Srbija koronavirus ulice | Avtor: Epa Epa
V Srbiji so od petka do danes ob 5933 testiranjih potrdili 227 novih okužb z novim koronavirusom. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, skupaj doslej 257, v oskrbi z ventilatorji pa je 32 oseb. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri obrambnem ministru Aleksandru Vulinu in predsednici parlamenta Maji Gojković, poročajo srbski mediji.

V Srbiji v zadnjih dneh vsak dan poročajo o več kot sto novih okužbah. Med okuženimi sta tudi Vulin in Gojkovićeva, ki je hospitalizirana in je deležna ustrezne terapije, so po poročanju Tanjuga potrdili v njenem kabinetu. Gojkovićeva ima pljučnico, vendar se kljub okužbi počuti dobro.

Vulina so testirali potem, ko je bil eden od državnih sekretarjev na ministrstvu hospitaliziran zaradi covida-19. Test je bil pozitiven, vendar pa Vulin po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug nima simptomov in se počuti dobro, tako da v samoizolaciji še naprej redno opravlja naloge obrambnega ministra.

Namestnica direktorja beograjske infekcijske klinike Ivana Milošević je za televizijo RTS pojasnila, da se v njihovi kliniki trenutno zdravi 90 obolelih, v sprejemni ambulanti pa dnevno pregledajo 300 ljudi.

Srbski zdravstveni minister Zlatibor Lončar je danes dejal, da država v primeru dodatnega poslabšanja razmer ne bo imela druge izbire, kot da uvede dodatne ukrepe. "Če se nekdo ne drži priporočil, nimamo druge izbire, kot da uvedemo ukrepe, ki bodo izboljšali razmere in zavarovali zdravje in človeška življenja," je povedal.

zurnal24.si

 
Komentarjev 20
 • Žurnalček 11:41 01.julij 2020.

  UREDNIŠTVO !! A ste vi normalni imeti na strani z udarnim naslovom novico , ki je stara 4 dni ??? Ste pr seb al od seb ?

 • Avatar Ressiolla
  Ressiolla 01:21 28.junij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

 • Syn 18:34 27.junij 2020.

  Paranoid much??? :) Jao, eni najboljše da res ostanete doma, se tresete od straha in se v namakate lavorju.