Zdravje > Aktualno
5776 ogledov

NOVO: S posebno metodo naši raziskovalci širjenje virusa zaznali že prej

Centralna čistilna naprava Kranj Saša Despot
Merjenje prisotnosti SARS-CoV-2 v odpadni vodi je učinkovito orodje za spremljanje epidemije. Koncentracija virusa je v večini čistilnih naprav še vedno zelo visoka, v zadnjem tednu so izmerili ponovno povišanje vrednosti virusa na nekaterih lokacijah.

O najdbi SARS-CoV-2 v vzorcih odpadne vode so že spomladi poročali v različnih državah, na primer na Nizozemskem, v Španiji, Italiji, Avstraliji in Turčiji. Pred dnevi smo poročali, da je v Sloveniji  Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano kot prvi dokazal SARS-CoV-2 v odpadni vodi Infekcijske klinike v Ljubljani. RNA novega koronavirusa v neobdelani odpadni vodi so na omenjeni kliniki našli že, ko je bil hospitaliziran le en okužen bolnik. 

Da je merjenje prisotnosti SARS-CoV-2 v odpadni vodi učinkovito orodje za spremljanje epidemije, kar pomeni, da bi takšen pristop lahko uporabili kot sistem zgodnjega opozarjanja na izbruhe virusa, potrjujejo tudi podatki Nacionalnega inštituta za biologijo. Njihovi raziskovalci so vse od konca marca razvijali metode ter analizirali vzorce odpadne vode na prisotnost virusa. Spomnimo, da smo v Sloveniji prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili 4. marca.

Trend naraščanja v drugem valu zaznali že v začetku oktobra

V septembru so pričeli s pilotnim monitoringom na sedmih čistilnih napravah in ugotovili, da je bil trend naraščanja viden že v začetku oktobra. "Pokazalo se je, da gre za orodje, ki bi lahko napovedalo naslednji val epidemije. Metodo je možno uporabiti za spremljanje poteka epidemije, učinkovitosti ukrepov in analizo prisotnosti SARS-CoV-2 v posameznih objektih kot so domovi za starejše, bolnice, šole in podjetja," so poudarili v sporočilu za javnost. 

Trende koncentracije virusa spremljajo na čistilnih napravah v Ljubljani, Domžalah-Kamniku, Kranju, Kopru, Rogaški Slatini, Velenju-Šoštanju, Celju in Mariboru, ki skupaj pokrivajo več kot pol milijona prebivalcev Slovenije. 

"Rezultati pilotnega monitoringa kažejo, da je po hitrem naraščanju koncentracije SARS-CoV-2 v odpadni vodi v oktobru, ta dosegla plato v novembru. Koncentracija virusa je v večini čistilnih naprav še vedno zelo visoka, v zadnjem tednu pa smo izmerili ponovno povišanje vrednosti virusa na nekaterih lokacijah."

Rezultati pridobljeni z uporabo učinkovitih metod za koncentriranje in analizo SARS-CoV-2 so pokazali dobro korelacijo med epidemiološkimi podatki o številu okuženih in koncentracijami virusa v odpadnih vodah ter so že vključeni v matematične modele napovedovanja poteka epidemije pri COVID Sledilniku, kar je razvidno na grafu spodaj. 

 | Avtor: Nacionalni inštitut za biologijo Nacionalni inštitut za biologijo

Po njihovem je velika prednost njihove metode v tem, da lahko zazna spremembe v okuženosti pred drugimi metodami. "Pri tem je posebej obetavno, da je spremembo trenda okuženosti mogoče z uporabo analize odpadnih vod zaznati prej, kot se jo zazna s testiranjem posameznikov."

Klinična testiranja ne zajamejo vseh

V zadnjih mesecih so ob povečanju okužb v Sloveniji analize odpadnih voda postale zelo relevantne in lahko predstavljajo dodaten način spremljanja poteka epidemije oziroma širjenja virusa na določenem območju oziroma znotraj določene populacije ljudi. Gre za pristop imenovan epidemiologija odpadne vode, dodajajo na inštitutu.  

"Klinična testiranja ne zajamejo vseh asimptomatskih ljudi okuženih z novim koronavirusom ali pa ljudi, ki še ne kažejo simptomov, medtem ko je prisotnost virusa v odpadni vodi neodvisna od načina kliničnega testiranja in lahko širjenje virusa zaznana bolj zgodaj. Spremljanje širjenja novega koronavirusa v populaciji preko odpadne vode je lahko še posebej pomembno pri zaznavanju potencialnih novih izbruhov bolezni ter za spremljanje učinkovitosti delovanja preventivnih ukrepov," pojasnjuje Vodja Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo Maja Ravnikar. 

Rezultati pilotnega monitoringa kažejo, da je po hitrem naraščanju koncentracije SARS-CoV-2 v odpadni vodi v oktobru, ta dosegla plato v novembru. "Koncentracija virusa je v večini čistilnih naprav še vedno zelo visoka, v zadnjem tednu pa smo izmerili ponovno povišanje vrednosti virusa na nekaterih lokacijah," dodajajo na inštututu. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 19:16 19.november 2020.

    Ta je pa lovska ! Akademska kasta imajo istega dilerja kot beli mag .

  • Avatar ovca
    ovca 16:48 19.november 2020.

    Glede na to,da uporabljate na pcr-testih smrkelj in da kaj vidite,razmnozujete delcek virusa cez vse normalne meje testiranja. Ali to delate tudi z odpadno vodo? Pazite,da vam kaksen virus slucajno ne skoci v faco. Pa kdo vam se kaj verjame? 🤔🙄🤮

  • Pikolo 16:15 19.november 2020.

    Že baba Vanga ga je zaznala, pa ni bila raziskovalka, jebo vas virus vse po vrsti, seronje.