Zdravje > Aktualno
27885 ogledov

V tej občini kar polovica novih okužb, kaj bo zvečer odločila vlada

koronavirus Saša Despot
O načinu sproščanja omejitev gibanja po občinah bo odločala epidemiološka slika, ki se po državi zelo razlikuje; marsikje do danes niso zaznali niti ene okužbe s Covid-19. Če primerjamo število potrjenih okužb s številom prebivalcev, največ okuženih prihaja iz Šmarja pri Jelšah in Ljutomera oziroma tamkajšnjih DSO.

Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. "Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike," je dejal. Vlada po Kacinovih besedah več možnosti, med drugim o omejitvah gibanja na upravne enote ali na pokrajine.

Vrsta ljudi Koronavirus Slovenija Omejitev gibanja na občine: Te opcije preigrava vlada
 

 | Avtor:
V teh občinah brez potrjenih okužb

O zelo različni epidemiološki sliki govorijo govorijo podatki o okuženih po občinah. Dejstvo je, da v mnogih slovenskih občinah po več tednih trajanja epidemije niso zaznali niti ene okužbe s Covid-19 ( na zemljevidu so te občine obarvane v belo).

Če primerjamo število potrjenih okužb s številom prebivalcev pa je daleč na prvem mestu Šmarje pri Jelšah. Preračunano na 100 tisoč prebivalcev bi imeli v tej občini kar 1.673 okuženih.

Za primerjavo, Ljubljana ima 248 potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev, kažejo podatki NIJZ, ki jih obdeluje spletna stran covid-19.sledilnik.org, kjer lahko preverite podatke za vašo občino. 

Koronavirus - lekarna Zdravje "Verjetno nisem edini pacient, ki čaka z bolečino in je lekadole."

Polovica okuženih iz ene same občine, Razkrižje s prvo okužbo

V torek so v Sloveniji po podatkih vlade opravili 1317 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 10 primerov.Po podatkih Sledilnika Covid-19 polovica polovica vseh teh na novo okuženih prihaja iz občine Ljutomer (5). V občini Razkrižje so včeraj zabeležili prvo okužbo;

Glavna žarišča po Sloveniji so DSO

 | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

 | Avtor: NIJZ NIJZ
Med 1418 za okužbo potrjenimi prebivalci Slovenije je kar 309 varovancev DSO, k temu je treba prišteti še 133 tamkajšnjih zaposlenih. 162 okuženih je zaposlenih v zdravstvu, ostane jih torej 812. ( zgornji graf).

Po podatkih NIJZ o prijavljenih primerih so na dan 28.4.2020 do 24:00, so v zadnjem dnevu kar štiri nove okužbe od desetih zaznali v DSO Ljutomer, štiri pri stanovalcih in eno pri zaposlenemu ( tabela levo).

Dan prej so sicer so večino novih potrjenih okužb zabeležili v Šmarju pri Jelšah, in sicer štiri od skupaj šestih ugotovljenih v celi Sloveniji
Do zdaj so v Sloveniji opravili 51.607 testiranj. Med 1418 okuženimi je 627 moških in 791 žensk.

dom za upokojence Slovenija Starejši so diskriminirani na treh področjih

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 1
  • Fulmmer 16:56 29.april 2020.

    Vlada bi morala intenzivno obveščat od kod so na novo okuženi bolniki, pol se naj pa ljudje sami odločijo kako bodo ravnali....

Sorodne novice