Zdravje > Aktualno
206 ogledov

Novo zdravilo za bolnike z melanomom

TZlepotazdravje 16.05.13, melanom, zdravje, kozne spremembe, foto: shutterstock Shutterstock
Novo zdravilo daje dobre odgovore na zdravljenje, podaljša preživetje, izboljša kakovost življenja bolnikov z melanomom.

Po novem imajo bolniki z napredovalim melanomom, ki se ga ne da odstraniti z operacijo ali razsejanim melanomom, novo možnost zdravljenja z imunoterapevtskim zdravilom pembrolizumab, sporočajo z Zavoda Kinoks.

Specialistka internistka z Onkološkega inštituta Janja Ocvirk pojasnjuje, da je pembrolizumab dostopen tudi na našem Onkološkem inštitutu v Ljubljani v okviru tako imenovanega programa sočutne uporabe za bolnike z napredovalim melanomom po izčrpanem standardnem zdravljenju metastatskega melanoma.

V Sloveniji 500 bolnikov letno 

Kožni rak oziroma melanom je edini rak, ki ga lahko vidimo. Če smo dovolj pozorni pa opazimo tudi njegov razvoj. Kljub številnim opozorilom in ozaveščanju v medijih pa je rak kože prisoten, učinkovitega zdravljenja za napredovalo bolezen pa do pred kratkim ni bilo.

Melanom tako ostaja eden najnevarnejših rakov, ki je ponekod dobil epidemiološke razsežnosti. Tudi pri nas število na novo odkritih primerov iz leta v leto narašča. V Sloveniji zaznavamo sorazmerno visoko incidenco, približno 500 bolnikov letno, njihovo število pa se povečuje na vsakih šest do deset let. Bolnikov z melanomom je med 4.000 in 5.000, ocenjeni petletni delež preživetja pri napredovalem metastatskem melanomu (IV. stadij) je nizek, od 15 do 20 odstotkov.

Zdravljenje melanoma

Zdravljenje se začne s kirurško odstranitvijo tumorja na koži. Če je ta zelo debel, sledi biopsija varovalne bezgavke in po potrebi tudi njena odstranitev. Pri bolnikih z zasevki v bezgavkah dodamo adjuvantno zdravljenje z interferonom.

“Novo zdravilo pembrolizumab predstavlja revolucijo v zdravljenju melanoma, saj pacientu ne le podaljša življenje, ampak pri nekaterih bolnikih celo pripelje do zazdravitve,” pravijo pri Kinoksu.

“Predčasno končana študija KEYNOTE-006, v kateri so primerjali zdravilo pembrolizumab z ipilimumabom pri bolnikih z napredovalim kožnim melanomom, je pokazala nadvse obetavne izide,” opisuje Janja Ocvirk. Pravi, da je pembrolizumab statistično pomembno izboljšal celotno preživetje in obdobje brez napredovanja bolezni, boljši pa je bil tudi odgovor na zdravljenje.

“Gre za prvo zdravilo iz skupine zaviralcev receptorja PD-1, ki je podaljšalo preživetje, v primerjavi s standardno imunoterapijo zdravljenja napredovalega melanoma,” pravi in dodaja, da je zdravljenje spremljala tudi manjša pogostost neželenih učinkov.

Pojasnjuje, da je prihod takega zdravila pomemben, ker je to bistveno učinkovitejše zdravljenje, kot smo ga imeli doslej. Daje namreč zelo dobre odgovore na zdravljenje, podaljša preživetje, izboljša kakovost življenja teh bolnikov. “Bolnikom prinaša novo upanje na daljše življenje. Pri nekaterih pa dosegamo celo zazdravitve,” je sklenila.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.