Zdravje > Aktualno
81 ogledov

Ob vonju te rastline do boljših razultatov na testih

Poskusna matura v Ljubljani IFP
Matura je tu, pred študenti je obdobje zaključnih izpitov.

Matura je tu, pred študenti je obdobje zaključnih izpitov. Za izboljšanje spomina britanski raziskovalci predlagajo rožmarin. Kot je pokazala njihova študja, so učenci, ki so se učili ob vonju eteričnega olja rožmarina, dosegali boljše rezultate na spominskih testih.

Vodja raziskava Mark Moss z Univerze Northumbria je za BBC dejal, da se rezultati ujemajo s predhodnimi poskusi z odraslimi, študija pa po njegovem podpira tradicionalna prepričanja o rožmarinu. 

zivljenje 28.08.07, rozmarin, etericno olje, foto:istock foto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rožmarin za spomin

Že starogrški študenti so na izpite nosili vence iz rožmarina. Da je rastlina povezana s spominom, je vedel tudi Shakespeare. V njegovi slavni igri Ofelija pravi Hamletu: "Vzemi rožmarin, ki bo dal tvojemu spominu novih moči."
Kot navaja BBC, bo študija o zdravilni moči te sredozemske rastline še ta teden predstavljena na konferenci britanskega društva psihologov.

V Mossovih testih je sodelovalo štirideset osnovnošolcev, starih 10 in 11 let. Izvajali so jih v posebnih pomnilniških v sobah z in brez vonja rožmarina. Moss je dejal, da so tisti, ki so bili izpostavljeni tej sredozemski rastlini, imeli v povprečju za pet do sedem odstotkov boljše rezultate.  

Deluje na živčni sistem

"Vonj po rožmarinu pomaga, da si informacije lažje in bolje zapomnite, saj povečuje miselno zbranost," je dejal Moss. Človeški čut za vonj je namreč zelo občutljiv in vpliva na nevrotransmiterjev v možganih, ki so povezani s spominom, je dodal: “Aroma rožmarina vsebuje sestavine, ki delujejo na živčni sistem, ki je povezan s spominom,” pojasnjuje vodja britanske raziskave Mark Moss.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.