Zdravje > Aktualno
2476 ogledov

Občutite bolečino na lastni koži

Nevropatska bolečina Osebni arhiv
Nevropatska bolečina ima pet pojavnih oblik, ki jih predstavlja tudi bolečinski senzorij - lahko je pekoča, gomazeča, zbadajoča, sunkovita ali mrazeča.

Zdaj boste lahko na lastni koži vsaj za trenutek občutili, kaj pomeni živeti s kronično obliko bolečine. Predstavniki Društva onkoloških bolnikov Slovenije (DOBSLO) in Društva diabetikov Velenje (DDV) bodo aprila začeli s turnejo bolečinskega senzorja po večjih slovenskih mestih. Bolečinski senzorij predstavlja pet različnih vrst nevropatske bolečine, bolečino pa lahko občutimo s pomočjo posebnih senzoričnih objektov, v ketere sežemo z roko.

Navropatska bolečina je najpogostejša pri diabetikih, pogosto pa se pojavlja tudi pri onkoloških bolnikih. “Kronična bolečina prizadene vse vidike našega življenja in ima velik vpliv na družbo kot celoto,” pravi predsednica DOBSLO Marija Vegelj Pirc. Neposredne stroške zdravljenja vseh oblik kronične bolečine na letni ravni v Sloveniji ocenjujejo na okoli 122 milijonov evrov, “kar vključuje zdravstvene storitve, zdravila na recept in nadomestila za odsotnost z dela.”

 

Pet pojavnih oblik 

"Z nevropatsko bolečino se sreča vsak peti diabetik v Evropi, a smo o njej še vedno premalo ozaveščeni. Želimo, da bi se o nevropatski bolečini čim več pogovarjali in jo tako skupaj s strokovnjaki čim bolj uspešno preprečevali, pravočasno prepoznali in učinkovito blažili,” pravi predsednica DDV Romana Praprotnik. Dodaja, da nam bolečin ni treba več tiho trpeti. “Namesto, da se z njimi spopadate sami, delite svoje izkušnje z zdravnikom, svojci, prijatelji in drugimi bolniki. Nevropatsko bolečino je s pravilno pomočjo namreč mogoče učinkovito nadzorovati."

Nevropatska bolečina ima pet pojavnih oblik, ki jih predstavlja tudi bolečinski senzorij - lahko je pekoča, gomazeča, zbadajoča, sunkovita ali mrazeča. Povzroča jo okvara živčevja, ki pri diabetikih praviloma nastopi kot pozen zaplet diabetesa, a se pogosto pojavi, še preden diabetes sploh izbruhne. Pri onkoloških bolnikih pa, kot je pojasnila Slavica Lahajnar Čavlović, rak povzroča bolečino s pritiskom ali vraščanjem v sosednja tkiva v telesu. Če pritiska na živce, je prisotna ostra in zbadajoča nevropatska bolečina, ki jo lahko povzroči tudi zdravljenje raka, saj lahko nekateri kemoterapevtiki okvarijo periferne živce, obsevanje pa lahko poškoduje sosednje živčne korenine. "Nevropatska bolečina je kronična in jo je najtežje zdraviti, a jo lahko uspešno nadziramo z zdravili. Poleg neopioidnih in opioidnih analgetikov so za zdravljenje nevropatske bolečine pomembna tudi zdravila za depresijo ali epilepsijo, ki analgetično delujejo tako, da zavrejo ali modulirajo prenos bolečinskega dražljaja v možgane,” pravi.

Dodaja, da bolečino doživljamo vsak drugače, zato so za obvladovanje bolečine izjemno pomembni tudi dopolnilni nefarmakološki pristopi, kot so psihoterapija, akupunktura, masaže, sprostitvene tehnike, fizioterapija in telesna vadba ter podpora domačih, prijateljev in drugih bolnikov v društvih ter skupinah za samopomoč.

Bolečinski senzorij | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.