Zdravje > Aktualno
70 ogledov

"Od cvetnega prahu je že vse rumeno"

Cvetni prah Profimedias
V osrednji Sloveniji je obremenjenost s cvetnim prahom relativno nizka, na Primorskem prevladuje cvetni prah cipresovk, ki je visoko alergen.

"Šla sem ven in je od cvetnega prahu že vse rumeno," pravi bralka z Dolenjske. Poročilo o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom za zadnji teden pravi, da so glavni alergeni v zraku cvetni prah jelše in v Primorju cvetni prah cipresovk.

Leska višje v hribih

"V nižinah je leska odcvetela, višje v hribih lahko še vedno povzroča zdravstvene težave alergikom," v tedenski napovedi do nedelje pravijo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. "Obremenjenost zraka s cvetnim prahom jelše bo do srednje visoka."

V zraku bodo tudi posamezna zrna jesena, glavna sezona se še ni začela, koncentracija cvetnega prahu cipresovk/tisovk pa bo po napovedih NIJZ srednje visoka. "V celinski Sloveniji prevladuje cvetni prah tise, ki je nizko alergen," sporočajo na NIJZ. "V zraku bo tudi nizka koncentracija nizko alergenega cvetnega prahu topola in bresta. Cvetijo vrbe, splošna obremenitev bo nizka, višja koncentracija bo v neposredni bližini grmov."

V Primorju cipresovke in tisovke

V Primorju bo v zraku srednje visoka koncentracija cipresovk/tisovk. "Prevladuje cvetni prah cipres, ki je visoko alergen," ugotavljajo na NIJU. "Koncentracija jesena bo nizka, v manjših količinah bo prisoten še cvetni prah jelše, topola, bresta in vrbe."

Občutljive na alergene v zraku opozarjajo, da v zadnjem tednu marca pričakujemo v celinski Sloveniji tudi začetek pojavljanja cventega prahu breze in gabra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.