Zdravje > Aktualno
7478 ogledov

Loredan: Ne znam si predstavljati, kaj to pravzaprav pomeni

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan ocenjuje, da je napoved stavke Fidesa preuranjena, z njimi bodo pogajanja nadaljevali ločeno.

Sindikat Fides je pred dnevi napovedal splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki se bo začela 19. oktobra ob 7. uri, če pogajanja o reševanju stavkovnih zahtev "ne bodo obrodila sadov".

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan ocenjuje, da je napoved stavke s strani Fidesa preuranjena. "To kar zahteva Fides, je izstop iz javnega sektorja. Na vladi si ne znamo natančno predstavljati, kaj to pravzaprav pomeni," je na novinarski konferenci dejal minister.

Po njegovem si vlada želi pogajanj, sicer so plačna razmerja v zdravstvu močno porušena in jih želijo odpraviti.

Napoved stavke Fidesa je preuranjena tudi zaradi "težkih dveh let covida-19," je dejal. "Na vladi delamo vse, da bi bolniki prišli do zdravnikov. Za pogajalsko mizo želimo izčrpati vse možnosti za dobro vseh, predvsem pa v dobro pacientov," je dodal.

Včeraj sta predstavnika Fidesa sta pogajanja zapustila še pred koncem. Zdravniki namreč menijo,  da je predlog o sočasnih pogajanjih odmik od dogovorjenega reševanja stavkovnih zahtev z ministrom za zdravje.

Spregovorila je še ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Po njenem je veliko nezadovoljstva med ostalimi sindikati in to zaradi lanskega dogovora takratnega ministra Janeza Pokljukarja, ki je določeni skupini delavcev v zdravstvu obljubil tudi "do šest plačnih razredov."  Prednost so dali predvsem eni plačni podskupini, zdravstveni negi, medtem ko so vse ostale profile v zdravstvu in socialnem varstvu nekako pustili ob strani. Gre tako za zdravnike kot za farmacevtske delavce, delovne terapevte, fizioterapevte, sanitarne inženirje, radiološke inženirje...

Po njenem bo sedanja vlada realizirala dogovore in obljube prejšnjih vlad, tudi dogovor o umiku najvišjega 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za javne uslužbence. "Upam, da bomo dogovor danes realizirali, kar velja tudi za zdravnike," je povedala ministrica. 

Sicer bodo po tem dogovoru vsi javni uslužbenci po prvem oktobru prejeli za dobre štiri odstotke višjo plačo, v aprilu pa še višji plačni razred, "razen tisti, ki so po Poklukarjevem dogovoru višje razrede že prejeli."

Tudi zdravniki bodo drugo leto prejeli dodatni plačni razred, je ob tem poudarila ministrica. "Glede Fidesovih zahtev po izstopu iz enotnega plačnega sistema si ne znamo predstavljati, kaj bi to pomenilo. Poslušali smo, da primanjkuje zdravnikov, poslušali smo, da je stanje v zdravstvu slabo, s čimer se strinjamo. Od Fidesa odgovora o tem, kaj pridobijo pacienti, nismo dobili," je povedala ministrica. 

Loredan je dodal, da bo glede Fidesa vlada sprejela pogajalska izhodišča. Predlog bodo poslali do ponedejka do 15. ure. Ustanovila se bo posebna skupina, ki se bo s Fidesom pogajala ločeno. 

V Fidesu menijo da se predlog ministra oddaljuje od obljubljenih hitrih in učinkovitih rešitev. Nezadovoljni so predvsem s tem, da naj bi vlada podpirala trenutni sistem, ki je po Fidesovih besedah prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov v javnem zdravstvu.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 18
  • lojs 16:29 29.september 2022.

    dokler nismo bili člani eu, potem pa še € , je bilo v tej kavbojski državi še kar dobro, potem pa vsako leto slabše, kradli ko srake ... oseba, ki nima dovolj premoženja, sploh ne bi smela kandidirat v politiki, ...prikaži več še najmanj pa za župana, potem pa omejiti število mandatov, OBVEZNO! ... pri nas pa volijo te smrkovce, ki itak gandžo konzumirajo in taki bodo na oblasti ... ponavljam izjave jelinčiča, folk je GLUP, razen če so volitve zlagane ... drugače ne more biti

  • Avatar NX11
    NX11 15:55 29.september 2022.

    Ta vlada, še posebej kretena vseh kretenov Kordiš in Mesec, je takoj na začetku napovedala vojno zdravnikom. Levica je lajala že pred volitvami. Kaj so mislili, da so v Severni Koreji? Vlada ne bo zmagala in prav je tako. Diktaturo ...prikaži več smo že imeli do 91. Naj hipi odstopi. Takoj.

  • lojs 15:41 29.september 2022.

    levičarji so rojeni zato, da uničujejo ... leta 91 so naumili famozni demos, polno podtaknjecev in potem sledi lds , krademo do daske ... zakaj se rabi družbena lastnina, halo, vse je naše in koliko je moje ... ja sej ...prikaži več to ne vemo, torej gasa ... privat zdravstvo, v čem je problem, dobijo koncesijo in to je to ... a je mogoče, da je delo v državni bolnici manj vredno, kot v privat