Zdravje > Aktualno
6 ogledov

Odkrili ključno beljakovino

Živalca je končala v salami. Žurnal24 main
Znanstveniki so pri laboratorijskih miškah odkrili ključno beljakovino, ki pomaga v boju z gripo.

Veliko spanja pomaga pri borbi z gripo, so v raziskavi objavljeni v reviji Brain, Behavior, and Immunity potrdili ameriški znanstveniki. V možganih laboratorijskih mišk so namreč odkrili ključno beljakovino, ki poveča moč zdravljenja s pomočjo spanca. Raziskava znanstvenikov z Univerze v Washingtonu bi lahko pomenila začetek zdravljenja gripe na povsem nov način.

S spancem do ozdravitve

Beljakovina Acpb, ki so jo odkrili, med spancem sproži verigo protivnetnih ukrepov, ki se borijo s simptomi gripe in dajejo prednost procesu zdravljenja. Raziskavo so delali z gripo virusa H1N1 in to na dveh skupinah laboratorijskih mišk. Ene miške so bile običajne, druge so bile brez beljakovine Acpb. Normalne miške so se na bolezen odzvale s tipičnimi simptomi in so veliko spale. Miške brez omenjene beljakovine so spale manj, pri njih so se razvili nevarnejši simptomi, tudi umrljivost je bila pri the miškah večja. Odkritje bi nam lahko prineslo razvoj novih zdravil z dodano beljakovino Acpb, ki bi nam pomagala pri boju z gripo.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.