Zdravje > Aktualno
74 ogledov

Odkrili obetaven antibiotik

Letošnji evropski dan antibiotikov je osredotočen na bolnišnično rabo antibiotik Žurnal24 main
Znanstveniki so odkrili nov antibiotik, učinkovit proti bakterijam, ki so odporne na že znana protimikrobna zdravila. Nov antibiotik, poimenovan pseudouridimicin (PUM) proizvaja mikrob, ki ga je moč najti v zemlji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PUM je v laboratorijskih poskusih ubil že več vrst bakterij in pozdravil miši, ki so bile okužene s škrlatinko. Podrobnosti odkritja so znanstveniki objavili v četrtek v znanstveni reviji Cell.

Novi antibiotik nevtralizira encim polimerazo, ki je nujno potreben za življenje vsakega organizma. Med polimeraze sodi na primer tudi DNK-polimeraza.

Vendar deluje PUM drugače kot rifampicin, vrsta bakterijskega antibiotika, ki se ga uporablja za iste encime.

Zaradi njegovega načina delovanja je desetkrat manj verjetno, da se bo z uporabo pseudouridimicina razvila odpornost na zdravilo, kar je pogosto problem pri nekaterih drugih antibiotikih.

PUM je v poskusih ubil 20 vrst bakterij, najbolj učinkovit je bil proti streptokoku in stafilokoku.

Glede na navedbe znanstvenikov je odkritje dokazalo, da so bakterije, ki se se nahajajo v zemlji, še vedno najboljši vir novih antibiotikov.

Klinične poskuse s PUM bodo lahko začeli v prihodnjih treh letih, antibiotik pa bi bil lahko na trgu čez deset let, so dejali znanstveniki univerze Rutgers v ameriškem New Jerseyju in italijansko biotehnološko podjetje Naicons.

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:27 17.junij 2017.

    Odlično... fentat vse po spisku - dobre in slabe bakterije... telo naj pa pol rabi pol leta ali več da si opomore. Že videno, že občuteno - večkrat. Ne hvala.