Zdravje > Aktualno
57 ogledov

Odkrili virus, ki poneumlja

sarkazem Profimedias
Da bi potrdili naključne ugotovitve, so naredili poskus še na laboratorijskih miškah.

Ameriški znanstveniki so odkrili virus, ki so ga poimenovali virus neumnosti. Odkrili so, da prisotnost virusa ATCV-1 v telesu ljudi in živali, pomeni tudi njihov nižji inteligenčni količnik (IQ), piše italijanska tiskovna agencija Ansa. 

Virus so odkrili naključno, ko so znanstveniki z Univerze Johns Hopkins iz Nebraske delali poskus z vzorci odvzetih kultur iz grla. Kasneje jih je presenetilo, da je skoraj polovica tistih, ki so bili pozitivni na virus, imela IQ za sedem do devet pik nižji od povprečja. Testi, ki so jih delali z udeleženci, so merili zmožnost koncentracije posameznika, koliko časa potrebujejo, da si zapomnijo določene informacije in podobno.

Manj inteligentne tudi miške

Da bi potrdili naključne ugotovitve, so naredili poskus še na laboratorijskih miškah. Nekatere miške iz skupine so okužili z omenjenim virusom in jih dlje časa opazovali. Odkrili so, da so imele okužene miške manjšo željo po novih načinih igre, imele so slabšo orientacijo in težje so našle pot iz labirinta. Vodja raziskave Robert Yolken meni, da virus vpliva na dejavnost celic v možganih, ki so odgovorne za spomin in druge intelektualne funkcije. Nekatere predhodne raziskave so sicer že ugotavljaje podobno povezanost med nižjim inteligenčnim količnikom in prisotnostjo virusa herpes simpleks ena, ki pogosto povzroča mehurčke na ustnicah, ob ustnicah in ob nosni votlini.