Zdravje > Aktualno
8431 ogledov

Odlične novice: To zdravilo dokazano učinkovito v boju s covidom-19!

Zdravilo Profimedias
Znanstveniki iz Velike Britanije so ugotovili, da zdravilo deksametazon rešuje življenja obolelih s covidom-19.

Učinkovito, dostopno in ugodno

BBC poroča, da naj bi znanstveniki z raziskavo ugotovili, da deksametazon v majhnih odmerkih za bolnike na ventilatorjih zmanjša smrtnost za kar tretjino, pri tistih, ki jih zdravijo s kisikom, pa je smrtnost nižja za petino. Še dodaten razlog za optimizem: zdravilo je široko dostopno in ugodno. 10 dni zdravljenja z deksametazonom stane približno 5,59 evra na bolnika.

"Če bi zdravilo uporabljali za zdravljenje bolnikov v Veliki Britaniji od začetka pandemije, bi lahko rešili do 5000 življenj," so za BBC zatrdili raziskovalci. Britanska vlada trenutno razpolaga z 200 tisoč odmerki zdravila.

Zdravilo za revmatoidni artritis in astmo

Sicer približno 19 od 20 bolnikov s koronavirusom okreva brez bolnišničnega zdravljenja, a tisti, ki jih sprejemajo v bolnišnice, velikokrat potrebujejo kisik ali ventilator. Deksametazon pa je očitno najbolj učinkovit prav pri bolnikih, ki s težavo prebolevajo covid-19. Zdravilo je sicer namenjeno zdravljenju številnih stanj, kot sta denimo revmatoidni artritis in astma.

Zdravilo se bolnikom na intenzivni negi aplicira intravensko, tisti z nekoliko blažjimi simptomi pa ga lahko zaužijejo v obliki tablet.

V fazi raziskave, ki jo je vodila ekipa z univerze v Oxfordu, je deksametazon prejelo 2000 pacientov. Za paciente na ventilatorjih se je tveganje za smrt zmanjšalo s 40 na 28 odstotkov. Za bolnike, ki so potrebovali kisik, pa se je tveganje zmanjšalo s 25 na 20 odstotkov.

"Deksametazon je zaenkrat edino zdravilo, za katero je dokazano, da znatno zmanjšuje smrtnost. To je velik preboj," je za BBC dejal vodja raziskovalne skupine dr. Peter Horby.

Ni primerno za bolnike z blažjimi simptomi

Opozarjajo pa, da za vse ljudje zdravilo ni primerno, predvsem za tiste z blažjimi simptomi koronavirusa, ki nimajo večjih težav z dihanjem.

Hidroksiklorokin so medtem odstranili iz seznama potencialno učinkovitih zdravil, saj povečuje zaplete pri zdravljenju in sproža težave, povezane s srcem in ožiljem.

Sodeč po raziskavah pa naj bi bilo vendarle učinkovito protivirusno zdravilo remdesivir, ki naj bi skrajšalo čas okrevanja ljudi s covidom-19. Dokazano je, da skrajša trajanje simptomov s 15 na 11 dni, a ni jasno, ali znižuje smrtnost.

dezurni@zurnal24.si

Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija Tudi Slovenci z razvojem novega cepiva
 

Komentarjev 2
  • Skipi 20:00 16.junij 2020.

    Ali 4 dni manj zdravljenja odtehtajo vse stranske učinke zdravila? Potem si pa zaradi stranskih učinkov še 1 mesec dodatno v bolnici.

Sorodne novice