Zdravje > Aktualno
224 ogledov

Odprli dnevno bolnišnico proti odvisnosti od interneta in iger na srečo

Hekerski napad Profimedias
Prvi dan sprejeli 15 ljudi.

V zagrebški psihiatrični bolnišnici so odprli prvo dnevno bolnišnico za zdravljenje zasvojenosti z internetom, računalniškimi igricami in iger na srečo. Zdravniki namreč ocenjujejo, da je na Hrvaškem približno 130 tisoč zasvojencev z internetom.

Kot je dejal direktor bolnišnice Igor Filipić, Hrvaška sledi svetovnim trendom vse večje zasvojenosti od socialnih omrežij, računaniških iger, skratka od virtualnega sveta. Sicer so na prvi dan v bolnišnico sprejeli 15 ljudi, ki se bodo zdravili od enega do treh mesecev, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. 

"Internetna zasvojenost je širok pojem, ki poleg iger vključuje še marsikarj, tudi neprimerno ali internetno nakupovanje. Nobenega dvoma ni, da je človek na koncu umakne vase, tako na Daljnem vzhodu obstajajo številni primeri, ki so se končali usodno," je opozoril Filipić.

Ločeni od psihiatrične bolnišnice

Bolnišnica je namenjena preprečevanju stigmatizacije teh ljudi, ki se nasploh sramujejo svojih dejanj. Zato je ločena od psihiatrične bolnišnice. Čeprav bolniki niso hospitalizirani, jih vsak dan čaka skupina terapevtov, na voljo pa jim je tudi posebni terapevtski vrt.

"Bistveno je, da je terapija deluje, glavni namen je, da se bolnika čim prej vrne nazaj v družbo. Odvisnost je zelo resen problem, ki ne vpliva samo na posameznika, ampak tudi družino in vsi potrebujejo pomoč."

Bodor je ob tem dodal, da  se osebe, ki so jih že sprejeli, pripovedujejo o  zasvojenosti, ki uničuje njihov vsakdanje življenje, ko niso "on-line", pa jih napade huda abstinenčna kriza. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.