Zdravje > Aktualno
24 ogledov

Oglasili so se nekdanji ministri

kajenje znak prepoved Shutterstock
Odgovorne pozvali naj izkažjo posluh in skrb za zdravje državljanov, ki ga kajenje še vedno močno ogroža.

Usklajevanja o  tobačni noveli, ki bi jo sicer vlada želela uvrstiti na decembersko sejo DZ, še vedno poteka. Nazadnje se je v koaliciji zataknilo pri uvedbi enotne embalaže za tobačne izdelke.

Preberite še: Tako bo izgledala škatlica cigaret

V strankah DeSUS in SD so tako menili, da to pomeni omejevanje gospodarske pobude, zato so ministrici za zdravje predlagali, naj opredelitev enotne embalaže, k čemur Slovenijo zavezuje tudi evropska direktiva, uredi v posebnem zakonu. Tudi  vprašanje okoli tobačnega centa še ni usklajeno z ministrstvom za finance. 

Nekdanji ministri: Dvoličen odnos 

Danes so se oglasili še nekdanji ministri za zdravje in to s posebnim pismom, ki so ga naslovili na predsednika vlade, ministre in poslance in v katerem jih pozivajo, naj sprejmejo novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v predlagani obliki.

Nekdanji ministri opozarjajo, da imajo vlade in družbe do tobaka dvoličen odnos. Na eni strani se državljane opozarja na škodljive posledice kajenja, na drugi pa se zdravju škodljivi tobačni izdelki brez nadzora in komurkoli, tudi nedorasli mladini, prodajajo za vsakim vogalom.

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja | Avtor: Ivan Zupič Ivan Zupič
Namen vseh predlaganih sprememb zakona ni v zatiranju podjetniških pobud tobačne industrije, kakor se v javni razpravi skuša prikazati, ampak v skrbi za zdravje naših državljanov, še posebej odraščajoče mladine, so navedli v pismu. Tako se v državah, kjer so določila evropske tobačne direktive prenesli v zakonodajo, že kažejo njihovi ugodni zdravstveni učinki, so zapisali ministri. 

Zdravje nad interes kapitala

Raziskave o vrednotah slovenske družbe vedno znova izpostavljajo zdravje kot najvišjo vrednoto. "Naj v vaših razpravah in sprejemanju dopolnjenega zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov vrednota zdravja državljanov prevlada nad interesi zdravju škodljivega kapitala," so pozvali v odprtem pismu, pod katerega so se podpisali Andrej Bručan, Tomaž Gantar, Marjan Jereb, Dušan Keber, Dorjan Marušič, Zofija Mazej-Kukovič, Borut Miklavčič in Božidar Voljč.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.