Zdravje > Aktualno
230 ogledov

Omejitev dostopa do jutranje tabletke

jutranja tabletka Profimedias
Na Poljskem do jutranje tabletke le še z zdravniškim receptom.

Možnost nakupa jutranje tabletke brez recepta je leta 2015 omogočila predhodna poljska liberalna vlada, ki je s tem ureditev uskladila z evropsko.

Poljski parlament je sinoči potrdil zakon, ki ta dostop do jutranje tabletke omejuje, kar pomeni, da bo urgentna kontracepcija mogoča le še z zdravniškim receptom. Zakon naj bi brez težav potrdila tudi senat in predsednik Andrzej Duda.

Predlog zakona je naletel na številne kritike. Tako je Katarzyna Labedz iz Federacije za ženske in družinsko načrtovanje je  menila, da zakon omejuje reproduktivne pravice žensk: "Bojimo se, da je to le še en restriktiven ukrep in da bodo sledili še drugi," je dejala.

Zaradi dodatnih omejitev množične demonstracije

PiS, ki je na Poljskem na oblasti od novembra 2015, je že ustavila javno financiranje umetne oploditve. Lani pa je skušala zaostriti že tako zelo omejujočo zakonodajo o splavu, a se je temu pod pritiskom večdnevnih množičnih protestov, ki so bili v znamenju v črno oblečenih žensk, odpovedala.

Parlament je tako na koncu zavrnil zakon, ki bi splav omogočal le še v primeru, ko bi bilo ogroženo življenje matere, prav tako pa bi zvišal kazni za zdravnike, ki bi opravili splav, z dveh na pet let zapora.

Tako deluje jutranja tabletka

Jutranja tabletka je zdravilo iz hormona, ki v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Imenuje se tudi "postkoitalna tableta" ali urgentna kontracepcija" oziroma "morning-after pill.

Novo zdravilo vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejše od zdravil s kombinacijo hormonov:

  • v pakiranju je ena tableta, ki jo je treba vzeti kakor hitro je mogoče, najbolje v prvih 12 urah po nezaščitenem spolnem odnosu in ne kasneje kot v 72 urah (3 dneh).
  • v Sloveniji je je na voljo v lekarnah brez recepta za starejše od 16 let,
  • dekletom, mlajšim od 16 let, se izda le na podlagi belega recepta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Igorgeus 14:10 26.maj 2017.

    Neopatriarhat na pohodu....