Zdravje > Aktualno
1320 ogledov

Opozorilo: "Ne pozabite, da ti ljudje prevažajo naše najdražje"

Profimedia
v Obalni organizaciji sindikatov opozarjajo, da se nihče od odgovornih "doslej ni povprašal," kakšen je vpliv večurnega in neprekinjenega nošenja mask na delovnem mestu na zdravje ljudi.

Delavec, ki dela v vročini, ogroža sebe, ogroža tudi druge, ker je nepazljiv in tako povzroča poškodbe, nesreče, nezgode. Pa ne samo to, delavec z visoko temperaturo je bolj neučinkovit, kar nenazadnje povzroča škodo tudi delodajalcu. Zdaj so tukaj še maske, kar pomeni dodatne težave za te ljudi.

Ker temperatura na delovnem mestu v teh dneh marsikje presega 30 stopinj Celzija, poleg tega je še vlada pred dnevi podaljšala veljavnost o obvezni uporabi zaščitnih mask, v Obalni organizaciji sindikatov opozarjajo, da se nihče od odgovornih "doslej ni povprašal," kakšen je vpliv večurnega in neprekinjenega nošenja mask na delovnem mestu na zdravje teh ljudi. 

Po mnenju sindikalistov je letos vse preveč takšnih delodajalcev, ki se obnašajo zelo neodgovorno, zato bi bilo treba letos poleg sprejetja normativov o najvišji možni zunanji temperaturi zraka, za delavce opraviti strokovno raziskavo o škodljivih učinkih nošenja zaščitnih mask na psihofizično stanje delavcev.

Dolžnost se zaključi z dodelitvijo zaščitne opreme, na ostalo v tem času pozabljajo

"Vse preveč delodajalcev se obnaša izjemno neodgovorno do zdravja in varnosti zaposlenih. Smatrajo, da se njihova dolžnost do varnega in zdravega delovnega okolja zaključi z dodelitvijo zaščitne opreme proti širjenju okužbe z virusom SARS COV-2, medtem ko ne prilagodijo dela tako toplotnim razmeram v poletnih mesecih, kot tudi vplivom nošenja zaščitne maske na psihofizične sposobnosti delavca, saj smo mnenja, da se občutek toplotnega nelagodja z uporabo zaščitne maske samo še povečuje," so zapisali ter inšpekcijo za delo pozvali, naj z ciljanimi nenapovedanimi pregledi v poletnih mesecih pri delodajalcih preverjajo tudi zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja ljudi, ki so primorani nositi maske. 

Vozniki avtobusov prevažajo tudi naše najdražje

Zamislite si počutje voznika avtobusa. Poleg obvezenega nošenja mask za voznike v avtobusnem potniškem prometu veljata še prepoved prezračevanja vozila s kroženjem notranjega zraka in obvezna uporaba dodatnega vizirja ob pobiranju voznine.

Zato ti delavci že kaj nekaj časa opozarjajo na hude psihofizične obremenitve. "Zaradi velike vstopne površine toplotnega sevanja skozi vetrobransko steklo je obremenitev voznika izjemno velika. Prav tako se voznikom, ki uporabljajo korekcijska očala konstantno rosijo očala in s tem zaščitne maske namesto varnosti povzročajo nevarnost, so zapisali in dodali, da ti vozniki nenazadnje prevažajo naše najdražje," dodajajo sindikalisti.  

Veliko ljudi, zaščitne maske, majhni prostori

Po mnenju obalnih sindikatov so razmere kritične tudi v delovno intenzivnih panogah, "kjer se proizvodnja opravlja v starih in iztrošenih proizvodnih halah, ki so zelo slabo toplotno izolirane, poleg tega pa k dodatnemu ogrevanju zraka pripomore tudi veliko število delovnih strojev in naprav ter ne nazadnje tudi veliko število delavcev na premajhnem prostoru z obveznimi zaščitnimi maskami, kar ima za posledico izjemno veliko toplotno nelagodje."

Kuharji, pomivalci posode, picopeki....

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi vročine imajo ogromno težav tudi delavci v gostinstvu in turizmu, "kjer poletni meseci menijo višek sezone, ko delavci in delavke opravljajo dela čez mejo svojih psihičnih in fizičnih sposobnosti (kuharji, pomivalci posode, picopeki) in pri katerih je toplotno udobje ob uporabi obvezne zaščitne maske vse prevečkrat le beseda na belem listu papirja." 

Pri sindikatu opozarjajo, da so za zaščito svojih delavcev odgovorni predvsem delodajalci. "Delovnopravna zakonodaja, ki se dotika toplotnega udobja, pa jasno pravi, da temperatura v prostorih ne sme presegati 28°C. Izjema so vroči delovni prostori, kjer temperatura zraka lahko preseže 28°C, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20°C."

Kaj lahko stori delavec?

Vsekakor se je treba najprej obrniti na svojega delodajalca, ter ga opozoriti. Če ne zaleže, ima delavec pravico odkloniti delo. Pri obalnem sindikatu pojasnjujejo, da ima tak delavec "pravico ustrezno ukrepati, skladno s svojim znanjem in tehničnimi sredstvi, ki jih ima na razpolago, v primeru neizogibne nevarnosti pa zapustiti nevarno delovno mesto, delovni proces oziroma delovno okolje. V teh primerih delavec ni odgovoren za škodo, ki bi nastala iz njegovega delovanja, razen če jo je povzročil naklepno ali iz hude malomarnosti."

V času izjemno visokih temperatur delodajalcev predlagajo.

  • Zmanjšanje intenzivnosti dela pomeni, da se je vročih delovnih okoljih potrebno oceniti fizične obremenitve z namenom, da se prepreči nepotrebno ročno premeščanje bremen oziroma izvajanje nepotrebnih gibov.
  • Premik delovnega časa ali začetek delovnega procesa se prestavi na zgodnejšo uro, ko zunaj ni tako vroče.
  • Skrajšanje delovnega časa, ko se delo se ne izvaja v času največje toplotne obremenitve delavca, ampak se delovni proces prekine in se nadaljuje, ko je toplotna obremenitev delavcev manjša. 
  • Uvedba več odmorov; počitek v hladnejših prostorih lahko pomaga preprečiti ali ublažiti vročinski stres. Priporočljivo je, da se z naraščanjem temperature poveča tudi pogostost in dolžina odmorov. 

Sindikati predlagajo tudi uvedbo prijaznejše tehnologije. "Primer iz gostinstva in turizma, ko bi lahko delodajalec že samo s pogostejšo uporabo indukcijskih kuhalnikov - kuhanje s "hladno toploto" dosegel ustreznejšo toplotno udobje zaposlenih v poletnih mesecih. Za kuhanje z indukcijskim kuhalnikom se namreč uporablja indukcijsko segrevanje kuhalne plošče na principu magnetnega polja, kjer ni odprtega ognja in s tem ni previsoke temperature, ki bi uhajala v delovno okolje," so zapisali.

  • Ponudba osvežilnih napitkov; to pomenim, da je treba delavcem, ki so izpostavljeni visokim temperaturam, v neposredni bližini njihovega delovnega prostora zagotoviti ustrezno količino hladne pitne vode. Delavci morajo pogosto piti manjše količine tekočine, na primer eno skodelico na vsakih 30 minut.
  • Osebna varovalna oprema. Zagotoviti je treba hladna, udobna in zračna oblačila iz bombaža, ki omogočajo prosto gibanje zraka in izhlapevanje potu. V ta namen je potrebno poskrbeti, da imajo delavci v poletnih mesecih na razpolago tudi majice v svetlih barvah s kratkimi rokavi ter zračne zaščitne čevlje z ustreznimi odprtinami ter zaščitne maske, ki v čim manjši meri poslabšujejo počutje. Prav tako je potrebno delavcem ki delajo na prostem zagotoviti ustrezne senčnike. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.