Zdravje > Aktualno
2555 ogledov

Opozorilo: Ne pozabite, tudi to je epidemija

Zdravnik, pregled, pogovor Profimedia
V epidemiji covid-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka, ki je danes eden najpomembnejših zdravstvenih problemov naše družbe.

Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. V Združenju Europa Donna Slovenija ga vsako leto obeležujejo z različnimi dejavnostmi in dogodki. Letos še posebej opozarjajo, da v času epidemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2018 za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb, od tega 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in 5 moških.

Vodja Registra in klicnega centra programa DORA z Onkološkega inštituta Ljubljana Katja Jarm opozarja, da v epidemiji covid-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka, ki je danes eden najpomembnejših zdravstvenih problemov naše družbe.

Drastičen upad onkoloških bolnikov

V spomladanskem delu epidemije covid-19 je v dveh največji centrih, kjer obravnavajo onkološke bolnike – na Onkološkem inštitutu in v UKC Maribor – število novih bolnikov z rakom v bolnišnici značilno padlo, enako velja tudi za število novo postavljenih diagnoz; aprilski padec je bil do 30 odstoten.  

"Število novih obravnav se je začelo znova povečevati v maju in je že v juniju doseglo raven iz leta 2019. V avgustu in septembru 2020 smo obravnavali več novih bolnikov kot leto prej, vendar so bili presežki manjši, kot so bili spomladanski primanjkljaji. Podatki kažejo, da je drugi val epidemije manj vplival na breme raka v Sloveniji kot prvi val; v novembru in decembru 2020 je bilo približno 10 % manj novih diagnoz raka v primerjavi z letom 2019," so v sporočilu za javnost zapisali v Združenju Europa Donna Slovenija,

Število napotitev jeseni na srečo ni upadlo, so zapisali in dodali, da razloga za upad števila napotitev na onkološke obravnave v prvem valu epidemije v celoti ne poznajo, je pa gotovo splet več dejavnikov.

Morda se ljudje s svojimi nespecifičnimi težavami, ki pa lahko že kažejo na raka, ne obračajo na svojega zdravnika. Tudi zdravstveni sistem ni enako dostopen, kot smo bili navajeni prej. V prvem valu so bili za dobra dva meseca ustavljeni tudi presejalni programi, s katerimi skrbimo za zgodnje odkrivanje raka.

Udeležujte se presejalnih programov

Onkološki inštitut del svojega pomembnega poslanstva že ves čas namenja tudi preventivi, zato je Jarmova  pozvala prebivalce:  “Skrbite za svoje zdravje. Imamo odličen pripomoček, 12 priporočil proti raku, ki temeljijo na številnih znanstvenih dokazih. Mednarodna organizacija za raziskave raka, ki je del SZO, ocenjuje, da bi bilo mogoče preprečiti skoraj polovico vseh smrtnih primerov zaradi raka v Evropi, če bi vsi upoštevali ta priporočila. Udeležujte se presejalnih pregledov za raka. V programu DORA smo izjemno veseli, da so se ženske kljub epidemiji v letu 2020 udeleževale presejalne mamografije v 74 %, v prvem polletju letos pa že v 77 %, kar je na ravni pred epidemijo. Zgodnje odkrivanje raka lahko pomembno vpliva na uspešno in manj obsežno zdravljenje. ”

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili 30 – 50 odstotkov primerov vseh rakov. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju."

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom.

Redno mesečno samopregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je ob tem opozorila, da v času pandemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. "Če imamo nepojasnjene težave ali odkrijemo novonastale spremembe, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki nas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno," je dodala Španićeva. 

 
Komentarjev 5
 • Avatar pantani
  pantani 07:33 01.oktober 2021.

  A bi že nehal nabijat z epidemijo kovida,ki je ni!!!

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 02:49 01.oktober 2021.

  Žal bo zaradi ukrepov umrlo več ljudi kot neposredno zaradi Covida. To je kruta in žalostna resnica, ki se ji vlada in njena "stroka" izogibata....

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 20:26 30.september 2021.

  Najhuje je, ker je dostop do splošnih zdravnikov (ki so v bistvu navadni administratorji) zelo otežen in ko oziroma če prideš čez to sito, je s specialisti vse lažje in hitreje. Preverjeno!