Slovenija
1404 ogledov

Ošpice: "Pred vrati imamo tempirano bombo"

ošpice Profimedias
Precepljenost proti ošpicam v Sloveniji je tako nizka, da bi se bolezen izjemno hitro razširila, opozarjajo na ministrstvu za zdravje, kjer pred začetkom počitnic pozivajo k cepljenju. Otroci, ki so cepljeni, naj bi v prihodnje imeli prednost pri vpisu v vrtec.

Preden greste na počitnice, se cepite proti ošpicam, pozivajo na ministrstvu za zdravje (Mz) in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz). Izbruhi ošpic se pojavljajo povsod po Evropi, tudi v Sloveniji, opozarjajo pristojni.

Februarja letos je v Sloveniji za ošpicami, s katerimi se je okužila v tujini, zbolela ena oseba, okužbo je prenesla na pet ljudi. Šlo naj bi za odraslo osebo.

"Ni važno, kam potujete"

"Tudi, če greste na dopust na Hrvaško, boste tam v stiku s tujimi turisti, za katere ne veste, kakšen je njihov cepilni status," opozarja Marta Grgič Vitek iz Nijz. Največ primerov ošpic beležijo v Italiji, Romuniji, Belgiji in Nemčiji. Starše, ki mislijo potovati, pozivajo naj otroke cepijo.

"Da v današnjem času otroci umirajo zaradi ošpic, je nesprejemljivo," pravi Grgič Vitkova.

Ošpice | Avtor: ECDC ECDC

"Tempirano bombo imamo pred vrati"

"Tempirano bombo imamo pred vrati," opozarja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik. 

Vnos okužbe bi v Sloveniji lahko hitro dobil razsežnosti epidemije, saj je v Sloveniji prelepljenost proti ošpicam padla pod 95 odstotkov, kar naj bi bila po zagotovitvah strokovnjakov stopnja, ki bi zagotavlja kolektivno varnost pred širjenjem nalezljive bolezni. Najnižja precepljenost je v Ljubljani in na območju Kopra.

Posebej ranljivi so majhni otroci, dojenčki pred enim letom starosti, ki še niso cepljeni in tisti, ki iz zdravstvenih razlogov ne

Precepljenost | Avtor: NIJZ NIJZ
smejo biti cepljeni.
Precepljenost - upadanje | Avtor: NIJZ NIJZ

Tveganje za kolaps zdravstva

"Izbruh ne pomeni samo hitro širjenje bolezni, ampak je tveganje za kolaps zdravstvenega sistema, ker tudi v zdravstvenem sistemu delavci niso dovolj precepljeni. Tako se lahko bolezen širi prek zdravstvenih delavcev, ki niso cepljeni," poudarja Maučec Zakotnikova.

V prvih dneh kot navadno virozno obolenje

Zdravstveno osebje v stik z bolnikom prihaja, ko bolezen še ni potrjena - ošpice se namreč v prvih dnevih kažejo kot virozno obolenje, s povišano temperaturo in kašljanjem, šele čez nekaj dni pa se pojavijo izpuščaji. Bolnik je najbolj kužen ravno v prvih dneh.

Otrok, ki niso cepljeni, ne vodite takoj v ambulante

"Razumemo starše, ki so zaradi številnih informacij na spletu pogosto prestrašeni in zmedeni," pravi pediater Denis Baš. Starše, ki otrok niso cepili pa poziva, naj bodo odgovorni. "Če se po potovanju pojavi vročina, pokličite in se ogovorite z zdravstvenim osebjem, ne hodite z bolanim otrokom takoj v ambulanto ali na urgenco." Pediater poudarja, da je glede cepilnega statusa pomebna odkritost, oziroma možnost, da staršem tega ni treba skrivati. "Tudi ti starši so v stiski, se začnejo skrivat, ne hodijo na sistematske preglede ..."

Odrasli morajo cepljenje plačati sami

"Ministrstvo bo naredilo vse, da da preprečimo izbruh," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kljub temu morajo odrasli ljudje, rojeni med 1960 in 1969, ki niso bili cepljeni proti ošpicam in tisti v prvih letih po letu 1969, ko se je začelo obvezno cepljenje, vendar le z enim odmerkom, cepljenje plačati iz lastnega žepa. Na Nijz sicer priznavajo, da bi bil ukrep brezplačnega in cenejšega cepljenja proti ošpicam pred dopusti lahko zelo uspešen, vendar se ministrstvo zanj ni odločilo. Za šolajoče otroke je cepljenje brezplačno.

Zdravstvene delavce bodo pozivali k cepljenju

Med kratkoročnimi ukrepi, ki jih za zvišanje odstotka precepljenosti načrtujejo na ministrstvu za zdravje, je na prvem mestu intenzivno informiranje o pomembno cepljenja prav tako bodo zdravstvenim zavodom poslali dopis z navodilom, naj preverijo status prelepljenosti svojih zaposlenih in jih po potrebi pozovejo k cepljenju.

Predlog: cepljeni otroci naj imajo prednost pri vpisu v vrtec

Cepljenje bodo priporočili tudi študente in srednješolce, ki so se vpisali na zdravstvene šole in fakultete. V naslednjih šolskih letih naj bi za dijake in študente zdravstvenih smeri cepljenje  postalo pogoj, ki ga sicer morajo še uskladiti z ministrstvom za izobraževanje.

Med ukrepi, ki bi jih lahko uvedli za izboljšanje prelepljenosti pa je postavitev cepljenja za kriterij pri prednostnem vpisovanju v vrtec. Necepljenih otrok v prihodnje naj ne bi sprejemali na zdravstvena letovanja, ki jih krije zdravstvena blagajna. "Številne ukrepe bo treba izpeljati, da bomo predstavili, da je cepljenje prednost in priložnost," pravi državna sekretarka Mojca Maučec Zakotnik.

Shod proti cepljenju

V soboto bo v središču Ljubljane potekal shod Civilne iniciative za prostovoljno cepljenje, staršev necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok. "Problem so ljudje, ki dvomijo, " pravi Baš in poudarja, da je potrebno k cepljenju pozivati tiste starše, ki so zaradi različnih, tudi lažnih informacij na spletu glede cepljenja prestrašeni.

Za odstotek ljudi, ki trdno nasprotuje cepljenju in so že odločeni, da ne bodo cepili ugotovitve s tujine kažejo, da je poskus vpliva nanje "izguba časa".

Izplačana ena odškodnina

Po besedah generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojce Gobec, je bila doslej priznana le ena zahteva za odškodnino zaradi stranskih učinkov cepljenja, odškodnina je bila tudi izplačana.

precepljenost - Evropa | Avtor: NIJZ NIJZ

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 45
  • Janja Zupančič 08:06 04.junij 2017.

    3/4 ljudi v Slo ni zaščitenih proti ošpicam (s cepivom), ker so bili nazadnje cepljeni v osnovni šoli.. cepivo pa naj bi imelo učinek enih 7let.. Večina staršev torej ni cepljenih (osvežitveni odmerki) in so potencialno sami največja grožnja svojim otrokom..

  • Janja Zupančič 07:59 04.junij 2017.

    Če je otrok cepljen in ima hujše posledice pa tudi ne bo mogel v vrtec...takrat bo mogla mama ostat doma in skrbet za otroka

  • Janja Zupančič 07:56 04.junij 2017.

    Če bi tvoj otrok potreboval nujno medicinsko pomoč zaradi poškodbe s kolesom recimo, bi tudi ti moral plačati stroške zdravljenja sam.. Kako si lahko tako neodgovoren, da otroku kupiš kolo s katerim lahko pade...