Zdravje > Aktualno
2704 ogledov

V majhnih prostorih, kot je stranišče, se te kemikalije nevarno kopičijo

stranišče Shutterstock
Dvakrat premislite, preden jih kupite...

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Razpršila, vtičniki, svečke in druge oblike osvežilcev zraka in dišav za dom so glede na raziskave izjemno škodljivi. Vsebujejo namreč velike količine zdravju nevarnih snovi, na katere znanstveniki opozarjajo že lep čas.

Seveda nas te dišave spremljajo povsod, po trgovinah, na delovnem mestu in tudi doma. Čeprav imajo naravna imena, ti osvežilci pogosto vsebujejo kemikalije, ki lahko škodijo, predvsem otrokom in nosečnicam.

Aprila letos so raziskovalci v Kanadi objavili raziskavo o povezavi med osvežilci zraka doma in težavami z dihanjem pri otrocih. Vodilna raziskovalka dr. Anne Ellis  je tako pozvala ljudi, naj dobro premislijo pred uporabo izdelkov za osvežitev zraka v svojih domovih.

Ameriška študija iz leta 2016 medtem navaja, da je kar tretjina vprašanih Američanov, ki so bili izpostavljeni dišavam trdila, da so doživeli zdravstvene težave, vključno z napadi astme in migrenami.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

V tem decembrskem času smo vsem tem dišavam še bolj izpostavljeni, predvsem v trgovinah, kjer nam poskušajo pričarati praznično vzdušje. Dokazano je, da prijeten vonj v ozadju spodobudi potrošnika, da se ustavi in v trgovini preživi več časa.

Osvežilci zraka vsebujejo številne dišave, kot so eterična olja oziroma njihovi nadomestki. Poleg dišav vsebujejo osvežilci zraka tudi druge kemikalije, npr. etilni ali izopropilni alkohol, glikol etre, formaldehid, ftalate idr. Nekatere snovi pa nastanejo šele po uporabi kot posledica kemičnih reakcij.

Pozor pred nevarnimi kemikalijami

V teh izdelkih so pogosto kemikalije, ki lahko povzročajo draženje kože, oči, dihal, glavobol, siljenje na bruhanje in alergije: "Pri preobčutljivih posameznikih je za sprožitev alergične reakcije dovolj že majhen odmerek. Formaldehid draži oči, kožo in dihala, pri dolgotrajni izpostavljenosti lahko povzroča raka. Ftalati lahko v zadostnih odmerkih povzročajo motnje hormonskega ravnovesja predvsem v delovanju spolnih žlez in žleze ščitnice, posebej še v obdobjih razvoja," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

 "V manjših in slabo prezračenih prostorih, kot je stranišče, se lahko zaradi uporabe osvežilcev zraka nakopičijo škodljive količine nevarnih kemikalij."

Bolje, da prostor temeljito prezračimo

Najbolj občutljivi so ljudje z alergijami, nerojeni otroci (v času nosečnosti), dojenčki in mali otroci, opozarjajo naši strokovnjaki:  "Otroci so zaradi fizioloških, metabolnih in vedenjskih posebnosti (roke-v-usta, predmet-v-usta) na enoto telesne mase izpostavljeni večjim odmerkom kemikalij iz svojega okolja kot odrasli. Otroci imajo pred seboj tudi več let življenja, v katerih se lahko razvijejo morebitne zakasnele posledice izpostavljenosti v zgodnjih življenjskih obdobjih." Svetujejo, da osvežilcev zraka preprosto ne uporabljamo ali da prostore pogosto in temeljito zračimo. V prostorih, kjer se zadržujejo otroci, pa uporabo osvežilcev odsvetujejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.