Slovenija
39 ogledov

Otroški bazeni bolj umazani

V otroških bazenih se zaradi večje aktivnosti obiskovalcev izloča več organskih Žurnal24 main
Kopanje v slovenskih sezonskih bazenih je, kar se tiče kakovosti vode, na splošno varno. Največ neskladnih vzorcev je v nekaterih otroških bazenih in zdraviliščih.
O čistosti vode se lahko informirate pri upravljalcu bazena. Pokazateljev čistostosti vode je več, eden med njimi je vsebnost THM, ki kaže tako na organske kot kemijske nečistoče. Do konca leta njihova vrednost ne bo smela presegati 0,020mg/l. Izjema so nekatera zdravilišča, ki imajo drugačno naravno sestavo vode. Voda mora biti tudi na pogled tako čista, da se vidi do dna.

Na Inštitutu za varovanje zdravja pravijo, da je kopanje v letnih bazenih varno. "Iz podatkov je razvidno, da imajo nekoliko več neskladnih vzorcev otroški bazeni (globine manj kot 0,6 m), zlasti pa bazeni z naravno mineralno vodo," je povedala Ivanka Gale. "Večje onesnaženje lahko pričakujemo v bazenih z vrtinčenjem tople vode, zato imajo ti bazeni predpisano nekoliko višjo koncentracijo prostega klora."

Razlog za pogostejše preseganje mejnih vrednosti v otroških bazenih je, da so otroci v vodi bolj aktivni oziroma v vodo tudi lulajo, zato se v vodo izloča več organskih nečistoč. Voda je zato bolj mikrobiološko, a tudi bolj kemijsko obremenjena, saj v reakciji organskih snovi z dezinfekcijskimi sredstvi (npr. klorom) nastanejo stranski produkti, kar vpliva na kemično sestavo vode. Večje vsebnosti trihamelotanov, na kratko THM, ki so subtilni pokazatelj čistosti vode, najdemo tudi v nekaterih zdraviliščih in bazenih z morsko vodo, na kar vpliva sestava vode. Mejne vrednosti THM so tu zato lahko izjemoma višje.

Stanje se z leti nekoliko izboljšuje,“ pravijo na IVZ. Koncentracije THM so bile v letu 2005 v povprečju 0,044 mg/l, v letu 2006 so bile 0,041 mg/l, v letu 2007 so bile 0,035 mg/l, v letu 2008 pa 0,031 mg/l. „Za leto 2009 podatki še niso obdelani, vendar mora biti mejna vrednost 0,020 mg/l dosežena najpozneje do konca leta 2010,“ je povedala Galetova in poudarila, da to niso mejne zdravstvene vrednosti, ampak pomenijo subtilni parameter čistosti vode. „Toksičnost kemikalij se začne pri bistveno višjih vrednostih.“

THM in rak
Trihalometani so lahko nevarni za zdravje, po nekaterih podatkih naj bi povzročali celo raka. "Pri kratkotrajni izpostavljenosti delujejo THM predvsem na centralni živčni sistem (zaspanost, omotica, glavobol), ledvice in jetra, " je pojasnila Galetova. "Najpogosteje opazovani toksični učinek kloroforma (spojina THM, ki vsebuje klor, o. p.) pri ljudeh je poškodba jeter in ledvic."

Mednarodna organizacija za raziskave na področju rakavih obolenj (IARC) v svoji klasifikaciji rakotvornih snovi uvršča kloroform v skupino 2B (snov je morda rakotvorna za človeka), bromoform (spojina THM, ki vsebuje brom) pa v skupino 3 (razvrstitev v skupine rakotvornih snovi ni možna). "Za genotoksičnost so rezultati študij protislovni in premalo dokazani, podobno tudi za reproduktivno toksičnost, kjer opisujejo spontane splave, prezgodnji porod, zmanjšano porodno težo," je pojasnila Galetova.

Poglejte zloženko: Kopalne vode in zdravo kopanje.

Preverite pri upravljalcu
Podatkov o kakovosti vode za posamezne bazene Inštitut ne objavlja, lahko pa obiskovalci informirajo pri posameznem upravljalcu bazena, ki je dolžan izvajati vsakodnevne meritve in zagotavljati čistost voda. Bazen mora redno čistiti, poskrbeti mora, da ni preobremenjen z obiskovalci, objaviti in uveljaviti mora kopališki red z osnovnimi pravili, po katerih se morajo ravnati obiskovalci (tuširanje pred vstopom v bazen, kopalke ali kopalne plenice pri otrocih do treh let) in ugotavljati nečistoče oziroma motnost kopalne vode (vidljivost mora biti do dna).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.