Zdravje > Aktualno
678 ogledov

Ovadba javnega uslužbenca zaradi preplačanih kolčnih protez

Ocenjena vrednost javnega naročila glede na primerljive podatke posameznega izdelka previsoka za 10 do 48 odstotkov.

Novogoriški kriminalisti so po preiskavi sumov nepravilnosti pri naročanju kolčnih protez v eni od zdravstvenih ustanov na Goriškem neimenovanega javnega uslužbenca ovadili dveh kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Po podatkih nekateih medijev, gre za 

Po navedbah PU Nova Gorica obstaja utemeljen sum, da je ovadeni v postopku javnega naročila "zavestno kršil predpise zakona o javnem naročanju in pravilnik o javnem naročanju ter na ta način omogočil negospodarno uporabo teh sredstev". Za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora in denarna kazen.

Na PU Nova Gorica sicer niso navedli, za katero zdravstveno ustanovo gre. A med številnimi aferami o preplačilih za materiale v zdravstvu je lani v medije prišla tudi zgodba o previsokih cenah, po katerih so umetne kolke nabavljali v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. Kot so tedaj poročali mediji, naj bi šempetrska bolnišnica kolčne proteze več let nabavljala po 71 odstotkov višji ceni kot npr. jeseniška.

Po drobnogledom več zaposlenih

Na podlagi javnih informacij in zbranih obvestil je konec lanskega leta zadevo začela preiskovati tudi policija. Kot so danes sporočili s PU Nova Gorica, so kriminalisti v predkazenskem postopku preiskovali sume, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev. Pod drobnogled so vzeli več zaposlenih v javnem zavodu ter pri potencialnih dobaviteljih.

Med drugim so opravili tudi izračune cen kolčnih protez na trgu v Sloveniji glede na časovno umeščenost in glede na konkreten izdelek. Kot so zapisali na PU Nova Gorica, je bila ocenjena vrednost javnega naročila glede na primerljive podatke posameznega izdelka nerealna oz. previsoka za 10 do 48 odstotkov.  

Javni zavod v obravnavanem obdobju kolčne proteze preplačal za približno 138.000 evrov.

V predkazenskem postopku je sicer policija preiskovala tudi sume nepravilnosti pri izvedbi javnih naročil znotraj javne ustanove in morebitne povezanosti med javnimi uslužbenci in dobavitelji. A kot so zapisali v današnji izjavi za javnost, na tem področju niso ugotovili znakov kaznivih dejanj.

Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka obravnavali tudi sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, a za ti dve kaznivi dejanji niso uspeli zbrati dokazov.

V šempetrski bolnišnici so po razkritju domnevnih nepravilnosti opravili revizijo glede nabave kolčnih protez in poročilo predali tudi policiji. Podrobnosti o ugotovitvah revizije sicer niso želeli razkriti javnosti. Junija letos je vodstvo bolnišnice spregovorilo o zadevi; direktorica Nataša Fikfak je pojasnila, da trenutno nabavljajo dele kolčnih protez po novem sporazumu o javnem naročanju, sprejetem decembra 2016. Preiskava policije se je osredotočila na obdobje med leti 2012 in 2015, so danes sporočili s policije.

Fikfakova je junija pojasnila, da sta v primerjavi z istimi artikli, ki so bili nabavljeni po primerljivem javnem razpisu iz leta 2012, dva dela proteze za 30 odstotkov cenejša, medtem ko so ostali cenejši za dva do pet odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.