Zdravje > Aktualno
2083 ogledov

Grozi pomanjkanje sperme

Ljudje na ulici
Med pari, ki se odločajo za umetno oploditev, že nastala "panika."

Če bo Velika Britanija EU zapustila brez dogovora, bi lahko na Otoku prišlo do pomanjkanja semenske tekočine. Te namreč ne bo več mogoče uvoziti iz držav Evropske unije.

V nasvetih za podjetja in svoje državljane v primeru izstopa iz EU brez dogovora je britanska vlada v četrtek zapisala, da so lani na Otok uvozili 3000 vzorcev sperme iz Danske in 4000 iz ZDA. Iz drugih držav EU pa Velika Britanija uvaža tudi jajčeca in zarodke, lani jih je okoli 500, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če London in Bruselj ne bosta dosegla dogovora o britanskem izstopu, evropska zakonodaja, ki ureja človeške celice, tkiva in krvi, v Veliki Britaniji ne bo več veljala. Tako bodo semenske banke potrebovale nove dogovore z ustreznimi ustanovami v EU. Vlada je sicer navedla, da bodo lahko britanske ustanove z licencami zaprosile za uvoz tkiv in celic iz tretjih držav.

Ob tem se je v Veliki Britaniji po letu 2005 znižalo tudi število donacij sperme, saj donatorji od tedaj niso več anonimni.

Panika med pari

Direktorica londonske klinike za zdravljenje neplodnosti Geetha Venkat je danes za britanski BBC povedala, da je med pari, ki se odločajo za umetno oploditev, že nastala "panika". Uvoz iz ZDA bo namreč v skladu tamkajšnjo novo zakonodajo trajal tri mesece, medtem ko semensko tekočino iz Danske dobijo v enem tednu, je pojasnila.

"Ne vemo, kaj se bo zgodilo, če ne bo dogovora o brexitu," je povedala Venkatova. "Že tako in tako gre za stresno zdravljenje, tako pa bo samo še bolj," je poudarila.

Britanski minister za brexit Dominic Raab je sicer v četrtek dejal, da bo London v primeru brexita brez dogovora spoštoval evropsko zakonodajo na nekaterih področjih, da bo lahko še naprej trgoval z Evropsko unijo. Še vedno pa je optimističen, da jim bo uspelo skleniti dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU, ki naj bi se zgodil 29. marca prihodnje leto.

Komentarjev 5
  • vec 22:12 25.avgust 2018.

    zakaj bi to bil problem, par plača mladmu Evropejcu ali po želji, en teden počitnic nekje blizu kjer živi, pride mlčadinc, naskoč babo lahko tudi večkrat, in vsi zadovoljni, ona polna spreme k nekdaj banka, mož vesel ko baba več ...prikaži več nau težila, mladinc pa sploh, free počitnice, žepnina + free flodranje :)

  • romy 10:38 25.avgust 2018.

    Aktivirajte naše poslance..uspeh zagotovljen