Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Panika zaradi supergonoreje

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Britanski zdravniki se bojijo, da se bo neozdravljiva gonoreja hitro razširila po Otoku. Bolezen postaja vse bolj odporna na edine antibiotike, ki jo lahko pozdravijo.

Iz Britanskega združenja za spolno prenosljive bolezni prihaja opozorilo, da morajo zdravniki budno nadzorovati primere gonoreje, piše The Sun.

Tako imenovana supergonoreja oziroma gonoreja, ki je odporna na edini antibiotik, se po njihovih ugotovitvah širi po Britaniji. Zato morajo ob tej bolezni poskusiti izslediti tudi ostale spolne partnerje okužene osebe.

Prijavljenih manj kot res okuženih 

V agenciji za javno zdravje v Angliji (Public Health England - PHE), ki je del tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva, se bojijo, da se bo supergonoreja hitro razširila.

Na nevarnost supergonoreje je sicer pred kratkim opozoril britanski finančni minister George Osborne. Dejal je, da predstavljajo bolezeni, ki so odporne na antibiotike, celo večjo nevarnost za človeštvo kot rak.  

"Gonoreja je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Neisseria gonorrhoea. Zdravimo jo z ustreznim antibiotikom, nezdravljena pa lahko povzroči hude zaplete," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gonoreja prizadene moške in ženske. Povzroča okužbo spolovil, danke in žrela. Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Nezdravljena gonoreja lahko povzroča resne in trajne zdravstvene težave pri moških in ženskah. Pri ženskah lahko nezdravljena gonoreja povzroči dolgotrajno vnetje v trebušni votlini, ki zaradi nastanka brazgotinskega tkiva, lahko povzroči zunajmaternično nosečnost, neplodnost ali dolgotrajne bolečine v trebuhu in medenici. Pri moških gonoreja lahko povzroča vnetje prostate, obmodka in mod. Redko  povzroča moško neplodnost. Nezdravljena gonoreja se lahko razširi v krvni obtok in v sklepe. Tak zaplet je lahko življenjsko ogrožajoč.

V Sloveniji je bilo leta 2013 prijavljenih 62 primerov gonoreje, vendar prijavljeni podatki o gonoreji podcenjujejo pogostost, pravijo.

Komentarjev 1
  • d 18:06 17.april 2016.

    anglezi so nagrauzen narod